Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Facebooks vinst ökade – samtidigt kommer nya beskyllningar om oegentligheter

Från 2021
Uppdaterad 26.10.2021 07:19.
En person håller i en telefon, hen är inne på appen Facebook.
Bildtext Facebook gör mer pengar och får fler användare, enligt den senaste delårsrapporten.
Bild: EPA

Teknologibolaget Facebook uppvisar ett starkt delårsresultat. Både bolagets omsättning och vinst har ökat, liksom antalet användare. Samtidigt kommer ändå nya beskyllningar om cynism och profitjakt inom Facebook.

Årets tredje kvartal var lyckat för Facebook. Bolaget gjorde en vinst på nästan 10 miljarder dollar och omsättningen steg till 29 miljarder. Det här var lite bättre än vad analytikerna hade förväntat sig. Vinsten var nu 17 procent större än under samma tid ifjol.

Samtidigt använder allt fler människor världen över Facebooks tjänster. Bolaget har nu närmare två miljarder användare varje dag och nästan tre miljarder på månadsnivå.

Utsikterna för hela året skruvar Facebook ner en del, med hänvisning till bland annat uppdateringar av Apples operativsystem samt osäkerhet kring coronaläget.

Böjde sig för censur, kände till ökad polarisering

Precis inför Facebooks resultatbesked kom nya påståenden om bristande etik i bolagets verksamhet.

Flera medier har samarbetat i ett projekt kallat Facebook Papers, och inom ramen för det här avslöjades nu bland annat uppgifter om att Facebook skulle ha böjt sig för makthavarnas censurkrav i Vietnam. Vidare hävdas det att bolaget inte ingriper i en del av den hatretorik som förekommer inom dess tjänster, på grund av språkproblem.

Tidigare den här månaden gick den före detta Facebook-anställda Frances Haugen ut med hård kritik mot bolaget.

Enligt henne känner Facebooks ledning till bland annat att bolagets tjänster och algoritmer bidrar till att förstärka polarisering och öka det psykiska illamåendet bland unga.

Källor: Reuters, AP, STT

Artikeln rättad kl.7.20: Valutaenheten rättad till dollar från felaktiga euro.