Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Evolutionsbiolog: "En variant som kringgår immuniteten kommer förr eller senare, men delta plus inte speciellt oroande"

Från 2021
Uppdaterad 26.10.2021 08:37.
3d-illustration på flera coronavirus, mot en ljusblå bakgrund.
Bildtext Ju svårare sjukdom ett virus orsakar, desto mer sällan muterar viruset så att det lyckas ta sig förbi immunskyddet hos vaccinerade, visar forskning.
Bild: Vink Fan

Delta plus verkar inte vara en väldigt farlig variant av coronaviruset. Det säger evolutionsbiologen Tuomas Aivelo. Enligt honom ser varianten inte ut att vare sig spridas extra fort eller orsaka en svårare sjukdom. Men i något skede är en variant som kringgår immunskyddet att räkna med, menar han.

Tuomas Aivelo från Helsingfors universitet var gäst i Yles morgonteve på tisdagen.

Enligt honom är delta plus en mer normal variant av coronaviruset, alltså inte lika oroväckande som den deltavariant som är förhärskande just nu.

– Delta plus skiljer sig mycket mindre från tidigare varianter än deltavarianten. Inget tyder på att delta plus skulle sprida sig snabbare eller orsaka en svårare sjukdom än deltavarianten, sa Aivelo.

Evolutionsbiologen Tuomas Aivelo från Helsingfors universitet i december 2020.
Bildtext Forskaren Tuomas Aivelo tror att det behövs en uppdaterad version av coronavaccinet om några år.
Bild: Silja Viitala / Yle

Man har inte heller hittat den här nya varianten i de coronaprov som har analyserats i Finland på sistone.

– Viruset börjar kanske småningom nå gränsen för hur många snabba och svåra mutationer den kan utveckla inom en kort tid, menade Aivelo.

Modifierat vaccin krävs inom några år

Även om just delta plus inte verkar vara en variant som oroar experterna i hög grad, är det så gott som säkert att vi i något skede drabbas av en virusvariant som kan kringgå det skydd som byggts upp med hjälp av vacciner eller genomliden coronasjukdom.

– Det är förstås omöjligt att förutspå exakt, men det kan handla om mellan ett och tre år, trodde Tuomas Aivelo.

Han baserade den här tanken på att vanliga influensavirus brukar förändras så att de kräver nya vaccin med ungefär det här intervallet.

Forskningen har i och för sig visat att ju svårare sjukdom ett virus orsakar, desto mer sällan muterar viruset så att det lyckas ta sig förbi immunskyddet hos vaccinerade eller dem som lidit av sjukdomen. Det här skulle tala för ett längre intervall mellan uppdaterade vacciner.

Men i och med att det handlar om ett rätt nytt virus kan ingen i det här skedet vara säker på hur det beter sig.