Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den japanska prinsessan Mako gifte sig till sist – förlorade sin titel men fick ett efternamn

Från 2021
Här lämnar prinsessan Mako - eller numera Mako Komuro - det kejserliga residenset efter tisdagens vigsel.
Bildtext Här lämnar prinsessan Mako - eller numera Mako Komuro - det kejserliga residenset på tisdag morgon.
Bild: AFP / Lehtikuva

I en ytterst enkel ceremoni i Tokyo gifte sig den japanska prinsessan Mako med sin gamla studiekamrat Kei Komuro på tisdag morgon. Därmed förlorade hon sin titel, men fick ett efternamn för första gången då hon tog sin mans efternamn och blev Mako Komuro. Giftermålet blev av efter flera års väntan och en del svårigheter.

På tisdag morgon meddelade det kejserliga hovet att prinsessan Makos och Kei Komuros äktenskap hade registrerats officiellt. Prinsessan Mako hoppade över alla tradiotionella kejserliga bröllopsritualer.

I Japan kan kvinnor inte ärva tronen. Enligt japansk lag förlorar en prinsessa dessutom sin titel om hon gifter sig med ofrälse. Det är en lag som inte gäller prinsarna.

Prinsessan Mako meddelade i god tid före giftermålet att hon dessutom avstår från en ersättning motsvarande över en miljon euro, som japanska prinsessor normalt får i motsvarande situation. Det här är första gången en japansk prinsessa avstår från både titel och ekonomisk ersättning.

Japans prinsessa Mako kramar sin syster prinsessan Kako inför Makos vigsel med Kei Komuro.
Bildtext Prinsessan Mako kramade sin syster, prinsessan Kako innan hon lämnade det kejserliga residenset på tisdag morgon. Kejsare Naruhito till vänster.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vägen till giftermålet kantats av många problem

Prinsessan Mako och studiekamraten Kei Komuro förlovade sig redan 2017 och enligt planerna skulle de gifta sig följande år. Bröllopet sköts upp då japanska medier började rapportera om Komuros mamma, hennes skulder och finansiella problem.

I väntan på att det hela skulle lugna ner sig, flyttade Komuro till USA för att studera juridik.

Men han har förföljts av negativ publicitet. Senast då han återvände till Japan och hade låtit sitt hår växa så långt att han hade en hästsvans.

Det japanska hovet har avslöjat att Mako har lidit av posttraumatisk stress på grund av av alla negativa medierapporter.

"Ovanligt öppenhjärtig" presskonferens

Efter att paret gift sig höll de en kort presskonferens i ett hotell i Tokyo. Bilderna från presskonferensen ser stela och konservativa ut, men exempelvis nyhetsbyrån Reuters beskriver parets uttalanden som ovanligt öppenhjärtiga.

Herr och fru Komuro höll en presskonferens på ett hotell i Tokyo efter att deras äktenskap registrerats.
Bildtext Herr och fru Komuro höll en presskonferens på ett hotell i Tokyo efter att deras äktenskap registrerats.
Bild: AFP / Lehtikuva

För mig är Kei oersättlig

Mako sa att rapporterna under förlovningstiden har gett upphov till stress och sorg. Hon bad ändå om ursäkt för de bekymmer som hennes äktenskap kan ha orsakat och uttryckte förståelse för att människor kan ha olika åsikter om det. Hon tackade dem som gett henne stöd.

– För mig är Kei oersättlig, äktenskapet var ett nödvändigt val för oss, sa hon.

Hennes man sa att han älskar Mako och kommer att stöda henne livet ut.

Paret väntas bosätta sig i USA.

Källor: Reuters, BBC, AP