Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kroppshets var vardagsmat i norska skidlandslaget – ex-landslagsåkaren: ”Maten gömdes under servetter”

Från 2021
Marthe Kristoffersen åker i världscupen 2012.
Bildtext Marthe Kristoffersen avslutade sin karriär 2016.
Bild: imago sportfotodienst/ All Over Press

Ätstörningar har varit ett utbrett fenomen inom norsk längdskidåkning. Problemet lyftes emellertid inte fram på grund av den tystnadskultur som rådde i Norges landslag. Det hävdar den förre landslagsåkaren Marthe Kristoffersen. Det var tabu, säger hon.

Marthe Kristoffersen tillhörde det norska längdlandslaget i flera säsonger. Hon var sex gånger på prispallen i individuella världscuplopp innan hon lade av för fem år sen.

Nu talar hon ut om det hon upplevde som ung skidåkare vid matborden i samband med landslagssamlingar.

– Det värsta vi såg var att folk gömde mat, bara pillade i sin portion eller lade en servett över maten. Det har jag själv också gjort. För det fanns tillfällen då jag var så osäker att jag nästan inte visste vad jag skulle göra, säger Kristoffersen i podcasten ”Gode Dager”.

”Det var tabu”

Ätstörningar bland längdskidåkare har varit föremål för diskussion i Norge. Tidningen Dagbladet har intervjuat 40 damåkare som höll landslagsnivå åren 1978 till 1986. Över en tredjedel av dem medger att de led av ätstörningar under sin aktiva karriär och 42 procent uppger att de kände ett tryck från landslagsledningen att de borde banta.

Den förre storstjärnan Marit Bjørgen avslöjade i sin biografi ”Vinnerhjerte”, som publicerades för några veckor sedan, att hon såg landslagskompisar som fuskade med maten och gick ner i vikt.

Marte Kristoffersen hade snarlika upplevelser.

– Det var lite tabu. Det pratades väldigt lite om det och snackades det så gjorde man det på ett väldigt konstigt sätt. Vi visste att somliga hade problem, men för att inte påverka dem var det ett ämne vi inte fick prata om. Men vi pratade mycket om att vi inte skulle prata om det, säger Kristoffersen i podden.

Dåvarande norska landslagstränaren Egil Kristiansen upplever däremot inte att det rådde en tystnadskultur kring ätstörningar.

– Vi ville inte att det skulle vara ett diskussionsämne 24 timmar om dygnet. Så att det skulle vara i fokus hela tiden, utan vi ville hellre ta det när vi hade lite mer tid. På mötena pratade vi om allt möjligt, säger Kristiansen till VG.

Alexander Ståhlbergs experiment misslyckades

Forskning visar att nästan hälften av idrottande kvinnor och en femtedel av männen drabbas av ätstörningar under karriären. Och många karriärer tar slut i förtid på grund av symptomen.

Flera finlandssvenska idrottare har avslöjat att de brottats med ätstörningar. Friidrottarna Jonna Skrifvars och Nina Chydenius har talat om sina utmaningar i Sportliv.

Längdskidåkaren Alexander Ståhlberg hann aldrig utveckla någon ätstörning men han experimenterade med kosten för ett drygt år sen. Följderna var inte positiva.

– Det började väl bara med att jag ville se hur hårt jag skidar om jag är 7–8 kilo lättare. Men det blev inte riktigt som jag hade tänkt, säger Ståhlberg till Sportliv.

I stället för att bli bättre, blev hans form sämre.

Marthe Kristoffersen är inne på samma linje. Hon anser visserligen att uppförsbackarna kan bli lättare att tackla för åkare som går ner i vikt. Men bara för en kort tid.

– Det är en kortlivad glädje. Man blir lättare, men man blir inte en bättre skidåkare, säger hon.