Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Så här skyddar du dig mot dataintrång – läs sju tips från en hackare

Från 2021
Uppdaterad 26.10.2021 11:56.
Kädet tietokoneen näppäimistöllä.
Bildtext Det är viktigt att uppdatera sin mjukvara och sina appar tillräckligt ofta.
Bild: Petri Aaltonen / Yle

Bara i år har polisen fått 1 400 anmälningar om dataintrång. Men vad kan vi själva göra för att skydda oss och all den data som finns om oss? Om du följer de här sju tipsen från finska hackarkollektivet KyberVPK är risken för att råka ut för dataintrång åtminstone betydligt mindre.

1. Ha ett bra lösenord

– Se till att ha ett bra lösenord, eller snarare flera bra lösenord eftersom du helst inte ska använda samma lösenord till flera tjänster, säger Antti Laatikainen, en av medlemmarna i hackarkollektivet.

Lösenordet fungerar som en nyckel till de tjänster du använder. På till exempel sociala medier är det den enda nyckeln – om någon listar ut ditt lösenord har hen tillgång till all den information som finns om dig på den plattformen.

Ju längre lösenord desto bättre, enligt Laatikainen. En kort mening som du själv minns, men som är svår att lista ut kan vara ett bra lösenord. 

De vanligaste lösenorden är till exempel lösenord, 123456 och svordomar. Använd inga sådana lösenord. En kort mening är bättre än en lång radiramsa med siffror och bokstäver, ett sådant lösenord kan hackare lätt lista ut. 

Eftersom du helst inte ska använda samma lösenord på samma ställen kan det också vara vettigt att ta i bruk till exempel en app som håller koll på dina lösenord så att du slipper minnas dem alla. Alternativt kan du skriva upp lösenorden på papper, så länge du förvarar dem på ett tryggt ställe.

2. Var försiktig med vad du klickar på

Var försiktig då du surfar runt, klicka inte på länkar som verkar skumma. Öppna inte konstiga länkar som du ser på på sociala medier, eller länkar du fått till din e-post. Var också på din vakt när det gäller popup-fönster. 

– Om du får ett textmeddelande av din bank, fundera på om banken verkligen brukar skicka dig textmeddelanden. Det är vettigt att alltid vara lite skeptisk om till exempel en myndighet tar kontakt med dig på ett oväntat sätt, säger Laatikainen.

Om du får ett överraskande meddelande av någon du känner, eller någon du inte känner, fundera på varför personen kontaktar dig på det här sättet. Det kan vara fråga om någon som vill fiska uppgifter av dig.

3. Ha koll på dina verktyg

Det som kanske är allra viktigast är att du uppdaterar dina appar och mjukvaran på dina apparater alltid då det behöver göras. Om alla dina system och appar är uppdaterade är risken för sårbarheter mindre, och då är också risken för intrång mindre.

– Det här är det allra viktigaste en privatperson kan göra för att skydda sig själv, säger Laatikainen .

På en smarttelefon måste mjukvaran och apparna uppdateras separat och delvis manuellt, du kan genom att kolla dina egna inställningar se till att åtminstone apparna uppdateras automatiskt.

Använd också en webbläsare som är trygg.

4. Var vaksam på sådant som kan vara bedrägeri

– Om något låter för bra för att vara sant är det troligtvis det, säger Laatikainen.

Han syftar då till exempel på e-postmeddelanden av folk som skriver att du till exempel vunnit pengar. Om ett erbjudande från ett företag är i kraft en mycket kort tid finns det en stor risk att det är något skumt med det.

– Lite sund paranoia kan vara bra, var inte för naiv utan fundera på om aktören verkligen skulle bete sig så här, säger Laatikainen.

5. Använd tvåstegsverifiering

Om du har samma lösenord på flera ställen kan någon stjäla dem från en tjänst som är sämre skyddad och sen använda det för att komma in på något viktigt.

Stark autentisering är ett tredje element som används vid inloggning förutom användarnamn och lösenord. 

Det kan handla om att man ska hämta en kod från en app eller ett textmeddelande.

Du kan själv gå in i inställningarna till exempel i din Gmail, Facebook och Linkedin och lägga till tvåstegsverifiering. Då kan ingen logga in med dina uppgifter trots att hen fått tag på ditt lösenord och ditt användarnamn.

6. Säkerhetskopiera det allra viktigaste

De flesta av oss använder i dagens läge molntjänster, men inte ens de är hundra procent säkra.

– Det finns tyvärr sätt att påverka också molntjänsterna, säger Laatikainen.

Därför är det vettigt att spara det allra viktigaste på en extern hårddisk. Sådant man absolut inte vill bli av med är det bra att spara på flera ställen.

7. Meddela myndigheter om du ser något konstigt

– Internet är vårt gemensamma ansvar och vi måste alla meddela om vi ser något underligt, säger Laatikainen.

Om du blir utsatt för brott på internet är du sällan det enda offret, det finns med stor sannolikhet andra som blivit utsatta. Det är viktigt att du meddelar myndigheter om det här sker. På det sättet förebygger man samtidigt fler brott.

Om du blir utsatt för brott ska du genast meddela Dataombudsmannens byrå, polisen och Cybersäkerhetscentralen.

Vill du veta hur du tar reda på om du råkat ut för en dataläcka? Se här hackern Laura Kankaalas tre lätta tips för att förbättra din säkerhet på nätet:

Hackern Laura Kankaala vet när du sover – så här är du säker på nätet - Spela upp på Arenan