Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Triathlonidrottaren Aino Luoma: "Vid varje start är det någon som simmar över mig eller drar ner mig under ytan"

Från 2021
Aino Luoma vilar under simpasset på 3 km.
Bildtext Aino Luoma är läkare och tävlar i triathlon.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Varför är starten i ett Ironman-lopp så kaotisk? Är punktering, skoskav eller en kallsup det värsta som kan ske under tävlingen? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till triathlonidrottaren och läkaren Aino Luoma.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva kända personer ställa frågor till varandra. Näst i tur är triathlonidrottaren och läkaren Aino Luoma.

Vasabon Aino Luoma är läkare och tävlar i triathlon. Hon deltog 2019 i VM i triathlon på Hawaii och vann ett VM-brons i sin klass. Aino kom i mål på tiden 9:48:56. En fulldistans i triathlon består av 3,8 kilometer simning, 180 kilometer cykling och 42 kilometer löpning. Aino Luoma arbetar som läkare på Vasa centralsjukhus och som bäst specialiserar hon sig till akutläkare.

Aino Luoma har i denna serie fått frågor av artisten Kevin Holmström, sportjournalisten Kaj Kunnas, solisten Hannes Kett, artisten Sandra Långbacka, musikern Markus Bergfors, skådespelaren Christoffer Strandberg, innebandyspelaren My Kippilä, ishockeyspelaren Matilda Nilsson, fitnessidrottaren Dina Kaspi och skådespelaren Tuuli Heinonen.

Månskensbonden
Bildtext Månskensbonden Markus Bergfors har avslöjat att han jobbar på åtta nya låtar.
Bild: Frank A. Unger

Markus Bergfors fråga: Vad är värre: skoskav, punktering eller kallsup?

– Punktering är värst eftersom det kan förstöra hela loppet. Skoskav får jag inte medan jag måste räkna med kallsupar. Ett Ironman inleds med simning och då står alla deltagare i en klunga och springer ut i vattnet på samma gång. Det händer ofta att någon simmar över mig eller drar i mitt ben. Vid starten ska du inte räkna med att andas när du sätter huvudet ovanför ytan, eftersom någon kan trycka ned det igen.

Sandra Långbacka
Bildtext Artisten Sandra Långbacka har släppt låtarna Armé, Sidospår och Allting eller inget.
Bild: Sara Forsius

Sandra Långbackas fråga: Hur förhåller du dig till patienter som googlar sina symtom och har själva fastställt diagnosen när de kommer till mottagningen?

– Eftersom jag jobbar på akuten så sker det här inte speciellt ofta, men visst har det hänt. Men som läkare gäller det att lyssna på patienten och därefter fundera själv vad patientens symptom kan bero på. Så ibland har faktiskt patienten rätt när de kommer med en egen fastställd diagnos. Jag måste erkänna att jag också googlar mina egna symptom om jag har blivit sjuk och jag tror de flesta läkare undviker att gå till en kollega när de blir sjuka.

Hannes Kett
Bildtext Hannes Kett är solist i rockbandet Shiraz Lane.
Bild: Hannes Kett

Hannes Ketts fråga: Om du kunde förändra vad som helst, vilka tre saker i världen skulle du ändra på?

– Först och främst skulle jag se till att alla har samma möjligheter i livet. Jag önskar också att Finland skulle ha några höga berg och lite klarare vatten. Därtill önskar jag att alla skulle få vara friska ända tills de dör och inte lida på grund av någon sjukdom under flera års tid.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Aino om vilken gren i triathlon som är mest utmanande, om hon lekte doktor som liten och vad hon uppfattar som storhet.

Triathlonidrottaren Aino Luoma: "Vid varje start är det någon som simmar över mig eller drar ner mig under ytan"

28:32