Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojo bb:s goda rykte gör att allt fler bebisar föds vid sjukhuset – "Vi har hört enbart gott om avdelningen" berättar par från Helsingfors

Från 2021
Uppdaterad 05.11.2021 11:41.
Antti Annala sätter på mössan på sin nyfödda dotter som ligger i sjukhusets säng.
Bildtext Antti Annala bäddar om sin nyfödda dotter som kom till världen efter en 28 timmar lång förlossning.
Bild: Nicole Hjelt/Yle

Ljudet av en nyfödd som meddelar att hon anlänt till världen tränger genom väggen när jag vandrar efter barnmorskan Laura Zweygberg och överläkare Raija Räty genom korridoren på Lojo bb. Föga förvånande går de med raska steg. De är vana att ha bråttom.

Den här måndagsmorgonen (25.10) har två barn hunnit se dagens ljus. I år har drygt 1200 barn hunnit födas på det lilla förlossningssjukhuset i Lojo. Det betyder att de redan passerat sitt mål på 1150 födslar i år och kommer att slå fjolårets rekord.

– Vi väntar oss att vi når 1400 bebisar tills årets slut, berättar Raija Räty.

Det är en rejäl ökning från år 2019 då det föddes 1040 barn vid sjukhuset, och även i jämförelse med fjolårets rekordantal 1152 födslar.

"Ibland har jag känt att jag inte räcker till"

Avdelningen har nyligen utökats med fem vikarier för att klara av arbetsbördan.

Zweygberg säger att det underlättar arbetet. Under året har hon ibland upplevt att hon inte räcker till när det är som livligast på avdelningen.

– Det händer att jag sköter flera på en gång och kanske inte hinner lika mycket som tidigare.

Det hela handlar ändå om att prioritera och se till att varje patients individuella behov möts, menar hon.

- Vi lyssnar på patienterna och frågar vad de vill, och försöker uppfylla deras önskemål. Om det är jättebråttom hjälper personal från bäddavdelningen, berättar Zweygberg.

Instagram lockar nya patienter

Antalet barn som föds på Lojo bb överskrider den nationella ökningen av födslar. Familjer från huvudstadsregionen har också fått upp ögonen för sjukhuset, och i juni hade mängden förlossningar redan ökat med en fjärdedel i förhållande till året innan.

Överläkare Raija Räty står i en sjukhuskorridor. Hon ser in i kameran.
Bildtext Överläkare Raija Räty säger att barnmorskornas närvaro på sociala medier gör att många får upp ögonen för sjukhuset.
Bild: Nicole Hjelt/Yle

Överläkare Raija Räty berättar att det till en del beror på sjukhusets goda rykte. Sjukhuset har fått bäst respons av alla sjukhus inom HUS område. Förlossningsavdelningen belönades dessutom med HUS tvåspråkighetspris i år.

Räty tror också att sjukhusets synlighet på till exempel Instagram lockar kunder.

Dagens blivande föräldrar tillbringar mycket tid på sociala media.

– Jag tror att det har gjort sitt. Det är ett väldigt fint konto som barnmorskorna har skapat.

Zweygberg berättar att det ofta händer att kunderna känner igen henne från Instagram när de kommer till avdelningen.

"Vi märkte inte av någon brådska"

Instagramkontot har i oktober 2021 15 900 följare.

Bland dem finns bland annat Julia Teiksala och Antti Annala som valde Lojo sjukhus trots att de bor i Helsingfors.

– Vi har hört enbart gott om Lojo bb. Jag har läst om avdelningen på nätet och också sett på sociala medier hur den verkar vara liten och avslappnad. Därför kom vi hit.

Julia Teiksala och Antti Annala med sin nyfödda flicka.
Bildtext Laura Teiksala och Antti Annala är stolta nyblivna föräldrar till en liten flicka.
Bild: Nicole Hjelt/Yle

Teiksala födde en liten flicka efter en 28 timmar lång förlossning. Hon berättar att upplevelsen var enbart positiv.

– Personalen var snäll och professionell. De skötte min långa förlossning utan brådska trots att det säkert var bråttom under vissa stunder, men det var inget vi märkte av.

Annala skickar senare ett sms där han ber att få tacka alla barnmorskor som tog hand om dem.

"Särskilt Hanna som hjälpte vår dotter till världen" skriver han.

"Det är bra att det föds flera barn"

Barnmorskan Laura Zweygberg understryker hur viktigt det är att de som föder upplever just den trygghet som Teiksala beskriver, också när det är bråttom.

Ibland är hon tvungen att avväga i stunden var behovet är mest akut.

– Jag funderar vem som behöver mig mest. Hon som snart krystar kanske behöver mig mera om jag kan erbjuda den andra smärtlindring så att hon klarar sig ännu en stund. Eller också ber jag om hjälp av mina kolleger.

Barnmorskan Laura Zweygberg står i en sjukhuskorridor. Hon ser in i kameran.
Bildtext Laura Zweygberg säger att det är viktigt att se till att varje föderska får det stöd hon behöver, oberoende hur bråttom det är på avdelningen.
Bild: Nicole Hjelt/Yle

Det är inte bara vid Lojo bb som det råder babyboom. Fram till september hade antalet födslar stigit med sju procent från i fjol, och i september föddes 10 procent fler barn än september 2020.

Det ökade antalet förlossningar är ändå inte något som oroar varken Räty eller Zweygberg.

– Ibland är det flera föderskor på samma gång, men vi gör vårt bästa för att alla som vill komma till oss ska kunna göra det. Vi välkomnar nog alla! säger Räty.

Laura Zweygberg instämmer.

– Det är en väldigt positiv sak att det föds flera barn. Då får vi finnas här i Lojo och då har jag också en arbetsplats, konstaterar hon.

Med den bemanning de har i dag räknar de med att de ska kunna hantera mellan 1400 och 1500 förlossningar om året.

Elva barn har fötts på vägen till sjukhuset

Flera förlossningar på sjukhuset innebär också flera förlossningar på fältet. Lojo bb garderade sig för två år sedan med beredskapen att rycka ut då bebisen vill ut på vägen till sjukhuset.

– Det är den som jobbar i förlossningssalen som rycker ut om det finns möjlighet. Ofta är det så omtyckt att vi strider om vem som får åka, berättar Zweygberg om uppdraget som fältbarnmorska.

En rad med sockor på Lojo bb som visar hur många barn som fötts på avdelningen den månaden.
Bildtext En socka för varje barn som fötts vecka 42 vid Lojo bb. Den bebis som föddes på vägen har fått en liten ambulans på sin socka.
Bild: Nicole Hjelt/Yle

I år har elva barn fötts med fältbarnmorskans hjälp på vägen till sjukhuset. Motsvarande siffra år 2019 var sex och i fjol fem. Det ökade antalet tror Zweygberg beror på att det föds flera barn överlag.

Förutom att det inte går att lyssna till bebisens hjärtljud så menar hon att fältförlossningarna inte skiljer sig så mycket från dem som sker på sjukhuset.

– De sker oftast väldigt snabbt, berättar Zweygberg.

Lojo BB slår rekord igen - föräldrar från andra regioner lockas till sjukhuset på grund av dess goda rykte

6:17

Uppdaterad 5.11.2021 11.38 med färska siffror om antal födda och en rättelse att det har fötts 50 fler i år än under hela fjolåret, inte 250 som det stod tidigare.

Diskussion om artikeln