Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Det blev inget av kvinnoön i Ekenäs skärgård – Fjärdskär är nu till salu

Uppdaterad 29.10.2021 08:53.
kvinna framför konstverk på husvägg
Bildtext Yle Västnyland besökte Supershe Island sommaren 2018 och träffade då Kristina Roth.

Den så kallade Supershe Island på Fjärdskär i Ekenäs skärgård är nu till salu. Priset är 2,4 miljoner euro och ön har marknadsförts som en naturnära plats med bland annat helikopterplatta. 

Det är snart fyra år sedan som den tyskamerikanska affärskvinnan Kristina Roth började marknadsföra konceptet Supershe Island, det vill säga en exklusiv semesterö enbart för kvinnor. 

Planerna på en lyxig ö för kvinnor fick stor genomslagskraft i medier runt om i världen. 

öppna dörrar till stuga
Bildtext Media fick komma och bekanta sig med ön sommaren 2018.

Då Supershe Island hade premiär sommaren 2018 fick bara ett fåtal utvalda kvinnor besöka ön, som ligger 18 kilometer sydost om Ekenäs. Enligt Roth hade tusentals kvinnor ansökt om att få komma dit

På Raseborgs stads turistavdelning var tongångarna väldigt positiva och man hoppades att de kvinnor som besökte ön skulle marknadsföra staden till sina vänner och bekanta. 

Lyxig inkvartering för tio personer

Men nu verkar det inte bli något av de storslagna planerna på ett exklusivt semesterparadis för kvinnor. På fastighetsförmedlingen Etuovis hemsidor har den 3,5 hektar stora ön funnits till salu för 2,4 miljoner euro. Fastigheten på Fjärdskär heter Fjällskär.

Det är fastighetsförmedlingsföretaget Remax som har fått i uppdrag att sälja ön. Den 27.10 togs annonsen bort från webben. Förmedlaren Mari Kärkkäinen kan inte uppge varför det skedde.

I annonsen stod det att det finns inkvartering i lyxklass för tio personer på ön och att den har fungerat som ett internationellt och välfungerande resmål. Utöver byggnaderna för inkvartering finns det också stora altaner, två jurtan, en bastu och en helikopterplatta. 

Yle Västnyland har utan framgång försökt nå Kristina Roth för att fråga varför hon vill sälja ön och varför annonsen inte längre är tillgänglig.

Oenighet kring byggrätten på ön

Det har varit en hel del svängar kring planerna på Fjärdskär. Kristina Roth har uttryckt en frustration över bland annat den stelbenta byråkratin och eltillförseln till ön. 

Det var ju ett luftslott

― Sven Holmberg, ordförande för planläggningsnämnden

Både statliga myndigheter och en del raseborgspolitiker har inte varit överens med ägaren om hur mycket inkvartering det ska få finnas på ön. Både belastningen på miljön och jämställdhetsprincipen i skärgården har diskuterats. 

människor på trappor upp till hus i skog
Bildtext Så här såg det ut sommaren 2018.

Då Kristina Roth köpte ön fanns där fyra mindre byggnader från 1970-talet. Hennes önskan var att kunna bygga ut och inkvartera runt 30 besökare åt gången under sommarsäsongen. Därför ansökte hon om att få öka byggnadsrätten från 340 till 690 kvadratmeter. 

Planändringen har gått i stå

Raseborgs dåvarande stadsplaneringsarkitekt förhöll sig positiv till att öka byggrätten eftersom användningsändamålet ändrades från fritidsboende till inkvartering. Planläggningsnämndens ordförande Sven Holmberg (SFP) tyckte däremot inte att det var hållbart att öka byggrätten så pass drastiskt. Här kan du läsa mer om diskussionen kring byggrätten.

Planförslaget var till påseende vid årsskiftet 2019 och 2020. Planläggningsnämnden behandlade sedan frågan i slutet av april 2020 då förslaget var att skicka ärendet vidare till stadsstyrelsen och stadsfullmäktige för godkännande.

Stugorna finns ju där och det blir den nya ägaren som måste reda upp det på något sätt

― Niklas Skog, ledande planläggningsingenjör

Men nämnden beslöt i stället att remittera ärendet. Orsaken var bland annat att den massiva byggrätten inte tillräckligt beaktar områdets delgeneralplan.

– Det innebär att nämnden har skickat bollen tillbaka till ägaren eftersom den inte tycker att det duger. Men ägaren har inte kommenterat efter det och därför har planen inte gått vidare, förklarar Raseborgs ledande planläggningsingenjör Niklas Skog.

Skog är inte medveten om att Kristina Roth eller företagets konsult skulle ha varit i kontakt med staden.

– Mig veterligen har det inte varit någon officiell behandling av ärendet sedan 29.4.2020.

Olovliga stugor saknar undantagstillstånd

Kristina Roth har också låtit uppföra en del byggnader utan lov på Fjärdskär. Enligt Niklas Skog har det lämnats in ansökan om undantagslov i efterhand, men ärendet har inte avgjorts. Det beror på att det har varit oklart om de små byggnaderna behöver undantagslov eller om det räcker med ett lov av byggnadsinspektören.

tygtält invid havet
Bildtext Kristina Roth säljer sin fastighet i Ekenäs skärgård.

Om ön säljs är det den nya ägaren som måste reda upp det hela, säger Skog.

– Stugorna finns ju där och det blir den nya ägaren som måste reda upp det på något sätt, det vill säga undantagslov eller bygglov.

“Luftslottet rasade”

Sven Holmberg, som varit planläggningsnämndens ordförande under både den förra och nuvarande fullmäktigeperioden, är inte förvånad över att ön nu är till salu. 

– Det var ju ett luftslott och till sist blev det frågan om ett pyramidspel, säger han. 

Holmberg hänvisar till de förändringar som Kristina Roths företag Supershe gjorde år 2019. Då lanserades bland annat en betalapplikation och de tio första som lyckades få hundra andra att ladda ner appen skulle få komma gratis till kvinnoön. 

Enligt Sven Holmberg kan stranddetaljplaneändringen för Fjärdskär eventuellt tas till behandling igen om det är ett företag som köper ön. Företaget bör i så fall ha en verksamhet som överensstämmer med planen och måste alltså ha med turism att göra. 

– Då kan vi kanske diskutera saken, säger han med betoning på kanske. 

Om den nya ägaren tänker använda ön som fritidsboende är det inte aktuellt med en ändring i stranddetaljplanen, konstaterar Holmberg. 

29.10.2021 klockan 8.55: Artikeln har uppdaterats med information om att annonsen att Fjärdskär är till salu inte längre är tillgänglig.

Diskussion om artikeln