Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Två företag sköter färdtjänsten i Västnyland från november – Menevä och Lähitaksi vann konkurrensutsättningen

Från 2021
Uppdaterad 26.10.2021 20:22.
Rullstolssymbol och ordet Taksi i bakändan på en stor taxibil.
Bildtext Kunderna kan själva välja vilket av de två företagen de ringer.
Bild: Yle/Christoffer Gröhn

Från och med november sköter två taxiföretag färdtjänsten i Ingå, Sjundeå, Raseborg, Lojo, Vichtis och Högfors. Lähitaksi och Menevä vann konkurrensutsättningen.

De västnyländska kommunerna konkurrensutsatte färdtjänsten som kommunerna erbjuder enligt handikappservicelagen och socialvårdslagen. Nu är det två företag, istället för bara ett, som sköter färdtjänsten.

De senaste åren har ett bolag - Lähitaksi - haft hand om färdtjänsten i regionen.

Från och med den 1 november sköter taxiföretagen Menevä och Lähitaksi både förmedling och transporter.

Hangö har en egen modell för färdtjänst.

Ny färdcentral skulle byggas upp

Det har varit en lång väg innan det här blev klart. Esbo och de andra kommunerna i Västnyland kom för några år sedan överens om att bygga upp en ny färdtjänstcentral.

Esbo skulle vara värdkommun och där började man skissa på en ny modell som de västnyländska kommunerna sedan ställde sig skeptiska till i början av det här året. 

Kritiken handlade om att man ansåg att den nya färdtjänsten skulle försämra klienternas möjligheter att få taxi och modellen skulle också ha varit ofördelaktig för taxiföretagarna.

I mars meddelade Lojo stads jurist att det är möjligt att lämna samarbetet, och sedan blev det klart att Ingå, Raseborg, Lojo, Sjundeå, Vichtis och Högfors gör en egen konkurrensutsättning.

Kunderna väljer företag

På sin webbplats berättar Menevä att företaget erbjuder tjänster på både svenska och finska. Företaget kommer att ha tvåspråkiga chaufförer och det finns olika telefonnummer att ringa beroende på om man vill prata svenska eller finska.

Kunderna kan själva välja vilket taxiföretag de vill anlita.

Vad är färdtjänst?

Diskussion om artikeln