Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vaccinboom bland unga vuxna i Egentliga Finland – Läkare: Covidintyget kan vara orsaken

Från 2021
vaccinering
Bildtext Unga vuxna i Egentliga Finland verkar ha blivit flitigare på att ta coronavaccin.
Bild: Arash Matin / Yle

Att två doser coronavaccin nu på flera håll är en biljett in på krogen verkar ha fått unga vuxna att röra på påkarna och ta sig till vaccinationssalarna. Institutet för hälsa och välfärd bekräftar att antalet unga som tagit sin första vaccindos har ökat under de senaste veckorna, och att det kan bero på att covidintyget tagits i bruk.

Att man för två veckor sedan tog i bruk covidintyget i Finland verkar ha ökat på vaccinationsivern bland unga vuxna, speciellt i Egentliga Finland.

Chefsöverläkare Mikko Pietilä berättar att man den senaste veckan har sett en stor ökning i antal unga vaccinerade inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. 

Antalet unga i åldern 20-30 år som under den senaste veckan tagit sin första vaccindos har nästan fördubblats jämfört med tidigare veckor.

En man i kostym och glasögon ler mot kameran.
Bildtext Chefsöverläkare Mikko Pietilä är nöjd över att unga vaccinerar sig och tror att covidintyget är en bidragande faktor till vaccinboomen.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Huruvida det beror på att covidintyget tagits i bruk är förstås spekulationer, men enligt Pietilä verkar det som att det kan vara en bidragande faktor.

– Det verkar logiskt. Vi har ju inte frågat av vilken orsak man tar vaccinet, men jag tror nog att covidintyget haft störst effekt på fenomenet, säger Pietilä.

Också om man ser på det totala antalet givna doser i Egentliga Finland verkar det som att unga vuxna blivit allt flitigare på att ta coronavaccin, vilket Pietilä är glad över.

– Jag är givetvis mycket nöjd över det här, men man måste fortfarande komma ihåg att vi har 50 000 ovaccinerade personer över 12 år inom vårt område.

För tillfället finns restriktioner i Egentliga Finland, Mellersta Österbotten, Nyland, Päijänne-Tavastland, Satakunta, Södra Österbotten och Österbotten. 

Det är således endast i de landskapen som barer och restauranger har nytta av att kräva covidintyg, eftersom de då kan undvika de rådande restriktionerna.

Digitalt covidintyg och telefon vid bardisk.
Bildtext För att ha ett giltigt covidintyg krävs det att man antingen har vaccinskydd, ett högst 72 timmar gammalt negativt coronatest eller ett intyg om att man tidigare insjuknat i covid-19.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Allt har inte heller gått som på räls för covidintyget. Redan första helgen rapporterades det om flera problem med covidintyget och dess applikation.

Flera krogar har dessutom besviket rapporterat om att covidintyget lett till färre besökare.

Liten ökning, men ingen vaccinrusning inom HUS

Någon vaccinboom inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har man ännu inte konstaterat. Enligt HUS överläkare Asko Järvinen har man bokat in lite flera vaccineringar än föregående vecka, men ingen stor förändring har konstaterats.

Antalet personer i åldern 20-29 som tar sin första vaccindos verkar ändå vara på uppgång också inom HUS och man kan se en tydlig vändpunkt vid vecka 41, då covidintyget togs i bruk.

Unga vuxna vaccinerar sig flitigt i hela landet

Ser man på hela landet har både åldersgruppen 20-24 och 25-29 en full vaccinationstäckning på 63,6 procent. Det betyder givetvis att antalet givna vaccindoser naturligt borde ha en nedåtgående trend.

Trots det ser man de senaste veckorna en ökning i antalet personer i åldern 20-29 som tagit sin första dos coronavaccin.

THL skriver i ett e-postmeddelande till Svenska Yle att coronaintyget kan ligga bakom ökningen.

Statistiken i artikeln är tagen från THL:s Vaccinationsregister och omfattar vaccinationer för personer som återfinns i Finlands befolkningsdatasystem. Området baserar sig på den vaccinerade personens nuvarande hemkommun.