Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vaccinationstäckningen ökar i Egentliga Finland – men sjukvården är fortfarande belastad

Från 2021
En sjukskötare Jenna Muurama i skyddsutrustning på covid-avdelning.
Bildtext På intensivvårdsavdelningen vid ÅUCS vårdas just nu färre än fem patienter för covid-19.
Bild: Arash Matin / Yle

Enligt överläkare Esa Rintala vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt har epidemin lugnat sig en aning. Incidensen har gått ner från 122 till 109 fall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, och vaccinationstakten har också ökat.

– Situationen är nu en aning ljusare än under förra veckan, säger Rintala.

Under den senaste veckan gavs fler är 2 600 personer den första coronavaccindosen i Egentliga Finland.

Vaccinationstäckningen i regionen bland dem som är 12 år eller äldre är nu 86,5 procent för den första vaccindosen och 77,4 procent för den andra dosen.

Nu är det också dags att inleda den tredje vaccinationsrundan för personer över 60 år som fått sin andra vaccindos för mera än sex månader sedan, berättar chefsöverläkare för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Mikko Pietilä.

Sjukvården ännu belastad

Sjukvården är däremot fortfarande belastad. Tolv patienter vårdas just nu vid ÅUCS sjukhus på grund av covid-19 och av dessa vårdas färre än fem på intensivvårdsavdelningen.

Det har också inträffat enstaka dödsfall i Egentliga Finland på grund av covid-19 under den senaste tiden. 

Läget på Åbovarvet beskrivs som lugnt, och smittfallen har minskat ordentligt. Detta är också en orsak till att incidensen bland personer med annat modersmål än finska eller svenska har sjunkit snabbt.

Smittspridningen i restauranger har så gott som upphört sedan begränsningarna i restaurangverksamheten infördes i somras.

Av de som behövt vård på sjukhus är 80 procent helt ovaccinerade, och för de som behövt intensivvård är siffran uppe i 90 procent.

– Epidemin i Egentliga Finland är fortfarande en epidemi som drabbar dem som är ovaccinerade eller som talar ett utländskt språk, säger överläkare Esa Rintala.