Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finland axlar ordförandeskap i arktisk klubb – klimatfrågan prioriteras, Rysslands Lavrov entusiastisk över samarbetet

Uppdaterad 27.10.2021 10:38.
Utrikesminister Pekka Haavisto vid ett podium inför pressen.
Bildtext Barentsregionen omfattar de norra delarna av Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Nu blir Finland ordförande för Barentsrådet. Enligt utrikesminister Pekka Haavisto gick mötet i Tromsö på tisdagen bra.

I Barentsrådet ligger fokus till vardags på konkreta frågor som berör människor i de arktiska områdena. Men när Finland nu tar över ordförandeskapet i rådet sker det i ett världspolitiskt läge som är spändare än på länge. 

– Det gick bra, säger utrikesminister Pekka Haavisto om rådets möte i Tromsö på en presskonferens.

Speciellt glad är Haavisto över rådets nya klimatpolitiska program.

– Klimatet är en viktig fråga som Finland har lobbat för, säger han.

Arktiska områden, inklusive Barentsregionen, påverkas mycket av klimatförändringen.

– Klimatförändringen har stora konsekvenser och den hotar våra liv. Alla länder inom området är bekymrade över det.

Finlands mål: Fokus på klimatfrågor och goda kontakter

Under sin tid som ordförandeland vill Finland se god hållbar utveckling, fokus på klimatfrågor och goda internationella kontakter. Haavisto säger att samarbetet med Arktiska rådet, där Finland också är medlem, är viktigt.

Det är Ryssland som är ordförandeland för Arktiska rådet just nu. I Tromsö har Haavisto och Ryssland utrikesminister Sergej Lavrov på ministernivå diskuterat bland annat det stundande klimatmötet i Glasgow och situationen i Afghanistan.

Building of ministry of foreign affairs in Moscow
Bildtext Ryssland har som mål att bli klimatneutralt år 2060, samma år som Kina och Saudiarabien. Utrikesminister Pekka Haavisto tycker att målen kunde vara mera ambitiösa.

Ska Finland bli Natos och Rysslands mellanhand?

Under presskonferensen får Haavisto en fråga hur Finlands roll som Barentsordförande kan påverka den spända relationen mellan Nato och Ryssland.

– Det skulle vara bra för oss om Nato och Ryssland hade bättre kommunikation, men vi kan inte påverka den så mycket.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg var på måndagen i Helsingfors där han med all önskvärd tydlighet kommunicerade Natos oro över Rysslands "aggressiva beteende i sitt närområde".

Haavisto kommenterar mötet på presskonferensen:

– Under måndagens möte fick Finland möjligheten att berätta om hur vi upprätthåller god kommunikation med Ryssland, trots våra olika värderingar.

Sergej Lavrov och Pekka Haavisto står vid talarpodium.
Bildtext Mötet i Tromsö var det tredje mötet i år där Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto träffats. Arkivbild från mars 2020.

Profilen har sänkts

Barentsrådet grundades på Norges initiativ år 1993 för att gynna stabilitet och hållbar utveckling. Då var det Thorvald Stoltenberg, far till Natos nuvarande generalsekreterare Jens Stoltenberg, som var en av de drivande krafterna bakom initiativet i egenskap av statsminister.

Markku Heikkilä, som i dag jobbar som kommunikationschef för det Arktiska centret vid Lapplands universitet har varit med i samarbetet sedan det började.

– Då i början var samarbetets profil högre. Nu är det inte det samma som förut, dels på grund av pandemin men också av politiska orsaker.

Ann Linde
Bildtext Men medan Lavrov deltog på mötet beslöt Sveriges utrikesminister Ann Linde att inte närvara.

Sveriges utrikesminister tackade nej

Överlag råder det kyla i relationerna mellan Västländerna och Ryssland. Publikationen The Independent Barents Observer noterar att Ryssland, trots sin officiella entusiasm för samarbetet, gått in för att begränsa samarbetet mellan medborgarorganisationer.

Mötet, som nu ägde rum i den norska staden Tromsö, blev också det första som Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov deltar i sedan Ryssland beslöt att stänga sin beskickning i militäralliansen.

Men medan Lavrov deltog på mötet beslöt Sveriges utrikesminister Ann Linde att inte närvara. Istället står hon värd för ett Natoseminarium hemma i Sverige där också Natos generalsekreterare Stoltenberg deltar.

Heikkilä anser att Sverige under hela Barentsrådets existens varit mindre intresserade av Östersjösamarbetet.

– Det har att göra med geografi. Norge och Finland har ju en gräns med Ryssland.

Att rådet inte officiellt behandlat säkerhetspolitik har samtidigt varit orsaken till att mötet fungerat som en mindre känslig arena för samarbetsdiskussioner. Deltagarna har fokuserat på relativt konkret samarbete, i till exempel miljö- och hälsovårdsfrågor.

– Inom Barentssamarbetet har Ryssland haft ett konstruktivt och normalt samarbete med västländerna.