Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bilderna som ger Finland mardrömmar: Blytung förlust i VM-kvalet – Irlands snabba replik efter Engmans mål avgjorde

Från 2021
Uppdaterad 26.10.2021 20:27.
Programmet är inte längre tillgängligt
Finland kammade noll mot Irland – se målen! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Nyckelmatch i VM-kvalet. Då hade Finland en tung kväll hemma i Helsingfors. Irland åker hem med tre poäng och ett övertag i kvalgruppen.

Finlands dröm om spel i fotbolls-VM 2023 åkte på en rejäl smäll i nyckelmatchen mot Irland. Efter två raka segrar kammade landslaget noll i VM-kvalet på Olympiastadion – ett resultat som minskar chanserna till åtminstone playoff en hel del.

I en jämn match avgjorde Irland tidigt i andra halvlek. Denise O'Sullivan petade in 2–1 från nära håll och såg till att Irland tog en blytung seger.

Finlands forcering bet inte och när den franska domaren visslade för full tid var det irländska jubelscener som dominerade.

– Vi är nervösa i matchstarten. De kom hårt på oss och vi var inte riktigt med, erkänner Adelina Engman för Yle.

Det här var en nyckelmatch i VM-kvalet – och Irland åker hem med ett fördelaktigt läge i gruppen. Finland är fortfarande tabelltvåa, men missade chansen att sätta tidig press på Irland.

I stället gick det precis tvärtom.

Läget i VM-kvalet, grupp A
LagSpelade matcherPoäng
1. Sverige39
2. Finland36
3. Irland23
4. Slovakien20
5. Georgien20

Tillbaka till ordinarie startelvan

Efter den stabila 3–0-segern mot kvalgruppens slagpåse Georgien förra veckan hade förbundskaptenen Anna Signeul möblerat om en del i Finlands uppställning till samlingens andra match – och alla förändringar var väntade.

Signeul gick tillbaka till den startelva som har fått förtroendet i alla viktiga matcher under det senaste året. Bland annat kom ordinarie mittbacken Natalia Kuikka in från start – och hon fick det hett om öronen tillsammans med övriga i defensiven direkt.

Irland klev framåt, pressade ner Finland och Megan Connollys 1–0-mål på frispark var en naturlig följd av en stark bortastart. Connolly träffade ribbans underkant med ett bra skott och bollen gick i mål via Tinja-Riikka Korpelas fingertoppar.

Tinja-Riikka Korpela släpper in ett mål mot Irland.
Bildtext Megan Connolly satte första målet i matchen, och Tinja-Riikka Korpela kunde inte ta frisparken.
Bild: Lehtikuva

Efter den skakiga inledningen arbetade sig Finland in i kvalkvällen. Steg för steg fick landslaget lite fason på spelet, och det var framför allt via fasta situationer som det brändes lite vid det irländska målet.

Engman låg bakom sitt mål

Tidigt i andra halvlek kom också utdelning. Adelina Engman drev upp ett anfall på sin högerkant, spelade ut bollen till Tuija Hyyrynen och fick sen tillbaka den inne i straffområdet.

Engman avslutade på första touchen och satte 1–1.

– Vi kombinationsspelade snyggt med Tuija på kanten och jag var ledig centralt – det blev ett fint mål, säger målskytten Engman.

Finland var inne i matchen på nytt – och därför rann Denise O'Sullivans 2–1-mål några minuter senare ner längs ryggen som en iskall dusch.

Korpela hade tvål i handskarna och lyckades inte plocka ner ett inspel. Bollen ramlade ner bakom henne och O'Sullivan var först framme för att stöta in bollen.

Resten av halvleken låg Finland på för en kvittering, man slog massor av inlägg och hade ett par bra lägen. Landslaget hade ändå få avslut på mål i matchen och har fortsatta problem med den offensiva spetsen.

– Det fanns nog chanser till något bättre. Det var jättetajt och till slut blev det en del detaljer i straffområdet som avgjorde, analyserar Hyyrynen.

Mycket lättare blir det knappast på den fronten när VM-kvalet fortsätter om en månad mot världstvåan Sverige.

VM-kval, grupp A

Finland–Irland 1–2 (0–1)
10' Megan Connolly 0–1
52' Adelina Engman 1–1
56' Denise O'Sullivan 1–2

Finland (4–4–2): Tinja-Riikka Korpela (mv) – Emma Koivisto, Anna Westerlund, Natalia Kuikka, Tuija Hyyrynen – Ria Öling (86' Essi Sainio), Emmi Alanen, Eveliina Summanen, Adelina Engman – Sanni Franssi, Linda Sällström (88' Amanda Rantanen).

Publik: 5271.

Diskussion om artikeln