Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wärtsilä lovar vara klimatneutralt år 2030 – samtidigt lyfter resultatet

Från 2021
Bild av Wärtsiläs logo
Bildtext Wärtsilä ser ljust på framtiden.
Bild: Markku Ojala/All Over Press

Wärtsilä kunde på tisdagen uppvisa ett kvartalsresultat som var bättre än väntat. Samtidigt kom bolaget med nya löften som slår fast att Wärtsilä senast år 2030 ska vara klimatneutralt.

Målsättningen för Wärtsilä är att hela bolagets verksamhet är klimatneutral eller kolneutral inom åtta år. Klimatlöftet innefattar de utsläpp som direkt uppkommer från bolagets verksamhet inklusive forskning och utveckling, testning av motorer samt all energi som bolaget köper in.

Även alla bolagets produkter ska använda endast klimatneutrala drivmedel.

I dagsläget är såväl energisektorn som sjöfarten fortsättningsvis beroende av fossila bränslen. Wärtsiläs sortiment erbjuder redan idag en möjlighet för kunderna att övergå till klimatneutrala drivmedel, såsom biobränslen eller syntetisk metan.

Den här övergången fortsätter stegvis så att Wärtsilä erbjuder teknologi som gör att kunderna kan ta i bruk de nya klimatneutrala alternativen.

Kari Hietanen, direktör för samhällsrelationer och juridiska ärenden, säger att klimatneutralitet kommer att kräva mycket av Wärtsilä även om bolaget redan under åtskilliga år har arbetat med att minska sina utsläpp och sin energianvändning.

– Det är en nödvändig milstolpe för varje företag att sätta upp en sådan här målsättning. Men vi är redo för utmaningen och tror att det kommer att fungera som ett första steg mot en helt klimatneutral värdekedja.

Bättre siffror i tredje kvartalet

På tisdagen presenterade Wärtsilä också resultatet för årets tredje kvartal, som visar på något av ett lyft efter den tuffa pandemitiden.

Resultatet landade på 87 miljoner euro, vilket är 43 procent mer än under motsvarande kvartal ifjol. Omsättningen växte samtidigt med 11 procent.

Wärtsilä beskriver fortfarande marknadsläget som osäkert och utmanande, men spår samtidigt att resultatet för årets sista kvartal kommer att skjuta i höjden jämfört med fjolårets sista kvartal.

Diskussion om artikeln