Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Houtskärs kapellförsamling väljer ny kaplan nästa vecka – valet har försenats på grund av oväntade administrativa utmaningar

Från 2021
Kyrkan i Houtskär.
Bildtext Houtskärs kapellförsamling får en ny kaplan från och med årsskiftet.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Onsdagen den 3 november kan en ny kaplan för kapellförsamlingen i Houtskär äntligen väljas. Enligt uppgifter som Yle Åboland fått ta del av har valet dragit ut på tiden på grund av mötestekniska orsaker.

Turerna kring vem som ska väljas till ny kaplan i Houtskärs kapellförsamling har varit många. Yle Åboland kunde tidigare berätta att valet står mellan Janette Lagerroos och Peter Blumenthal.

Lagerroos var tidigare tillförordnad kaplan i Houtskär, men kunde inte söka tjänsten när den ledigförklarades i fjol på grund av att hon inte hade sin pastoralexamen. Då valdes i stället Peter Blumenthal, som var den enda behöriga kandidaten som sökt tjänsten.

Kyrkoherden ville inte bereda mötet

I ett normalt fall skulle beredningen inför valet ha genomförts av kapellförsamlingens kaplan. Men eftersom Peter Blumenthal för tillfället är tillförordnad kaplan i församlingen och en av kandidaterna så är han jävig och kan därför inte sköta beredningen inför mötet.

På grund av Blumenthals jäv gick uppgiften att bereda mötet vidare till Harry S. Backström som är kyrkoherde i Väståbolands svenska församling. Men enligt uppgifter som Yle Åboland fått ta del av meddelade Backström överraskande att han inte vill sköta beredningen av mötet.

Harry Sanfrid Backström står prästklädd framför altaret i Pargas kyrka
Bildtext Kyrkoherde Harry S. Backström vill inte kommentera valet av ny kaplan i Houtskärs kapellförsamling.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Då Yle Åboland ringer upp Backström för att be om en kommentar vill han inte säga något kring sitt beslut att inte bereda mötet och vill inte alls kommentera valet av ny kaplan i Houtskärs kapellförsamling.

– Jag har inget att säga och vill du veta något mer får du kontakta domkapitlet eller kapellrådet, säger Backström.

Den nyvalda kaplanen tillträder vid årsskiftet

Inom Houtskärs kapellförsamling har medlemmarna undrat varför det tar så länge att välja en ny kaplan.

Rune Johansson är ordförande för kapellrådet och säger till Yle Åboland att ärendet inte har varit brådskande men att alla nog överraskades över hur svårt det verkar vara att få någon att sköta beredningen för mötet.

– Beredningen måste göras av tjänstemän och inte av politiskt valda personer inom församlingen, säger Johansson. Jag informerade domkapitlet om läget och de har nu valt kontraktsprost Mia Bäck att bereda vårt valmöte den tredje november.

Mia Bäck.
Bildtext Kontraktsprost Mia Bäck ska nu bereda mötet där man väljer ny kaplan för Houtskärs kapellförsamling.
Bild: Yle/Lina Frisk.

Mia Bäck säger till Yle Åboland att det inte är ovanligt att kontraktsprosten sköter den här sortens uppdrag inom församlingarna. I det här fallet är det självklart att den tillförordnade kaplanen som också själv sökt tjänsten inte kan bereda mötet.

Den person som väljs som ny kaplan för Houtskärs kapellförsamling tillträder vid årsskiftet. Besvär kan lämnas in efter mötet och ifall sådana inkommer tillträder personen som tillförordnad kaplan fram tills dess att besvären har behandlats.

Diskussion om artikeln