Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Therese Johaug nobbar Tour de Ski – missen av traditionella julfirandet svider: "Gjorde ont i hjärtat att berätta för mamma och pappa"

Uppdaterad 27.10.2021 10:56.
Therese Johaug i målområdet i Ruka 2020.
Bildtext Therese Johaug (arkivbild).

Therese Johaug satsar på höghöjdsträning framom Tour de Ski för att optimera formen inför OS. Samtidigt tvingas hon också nobba familjens traditionella julmiddag för första gången.

33-åriga Johaugs vinter har naturligtvis ett huvudmål som går före allt annat – OS i Peking i februari.

I hopp om att toppa formen på bästa möjliga sätt väljer den norska skiddrottningen att inte delta i Tour de Ski vid årsskiftet. Den här säsongens upplaga av den centraleuropeiska skidkarnevalen består av sex tävlingar, med start i schweiziska Lenzerheide den 28.12 och klassisk avslutning i italienska Val di Fiemme den 4.1.

– De senaste åren har jag märkt att jag inte behöver så många lopp för att vara i form. Då jag reser till OS vill jag känna att jag gjort allt jag kan för att var redo, förklarar Johaug för norska TV2.

Då Touren pågår håller hon till hemma i Norge – nyligen hemkommen från ett höghöjdsläger. Träningslägret betyder att hon bryter en kär jultradition.

– Det gjorde ont i hjärtat att berätta för mamma och pappa att jag inte ska vara hemma på julafton. Jag har varit hemma i 32 år, så det var lite tufft. Lyckligtvis får jag med mig Nils Jakob (Hoff, pojkvän, reds. anm.) till höghöjdslägret.