Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vaccinationsmålet är i sikte men läget är fortfarande känsligt: "Vi närmar oss åttio procent ganska snabbt"

Uppdaterad 26.10.2021 20:59.
Heikki Kaukoranta på en väg med höstlöv i bakgrunden.
Bildtext Heikki Kaukoranta är nöjd över att yngre personer har aktiverat sig och tagit coronavaccinet.

I Vasa sjukvårdsdistrikt har coronaläget förbättrats något. Enligt Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta kommer man att fortsätta uppmana människor att söka sig till coronatest även vid milda symptom.

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta säger att situationen i Vasa sjukvårdsdistrikt är känslig. I början av veckan vårdades fem personer på Vasa centralsjukhus för covid-19, varav två på intensiven.

Enligt Kaukorata sprids coronaviruset nu bland barn och unga.

– Det finns småbarn och barn i skolåldern som eventuellt blir infekterade i dagis eller skola och sedan tar viruset hem.

Finns viruset hos en familjemedlem är det sannolikt att också personer som har fått två vaccindoser blir infekterade, berättar Kaukoranta.

– Till all lycka är deras sjukdom ofta ganska lindrig.

De senaste två veckorna är incidensen i Vasa sjukvårdsdistrikt 107, det vill säga något lägre än för en vecka sedan.

Fortsätter testa med låg tröskel

Positivt är enligt Kaukoranta att vaccinationerna går framåt. I nuläget har 86 procent av invånarna över tolv år i Vasa sjukvårdsdistrikt fått den första vaccindosen och 79 procent två doser.

– Vi närmar oss åttio procent ganska snabbt här i Österbotten.

Särskilt nöjd är Kaukoranta över att personer mellan 20 och 40 år i högre grad har börjat aktivera sig. Han tror att covidintyget kan vara en bidragande orsak.

Ett problem med covidintyget är dock enligt Kaukoranta att det inte identifierar sådana personer som först insjuknat i covid-19 och sedan fått en vaccindos, eller tvärtom, som skyddade.

– Det är ett problem man måste lösa.

På en del håll har man ändrat anvisningarna för när man ska ta ett coronatest. I Vasa sjukvårdsdistrikt gäller fortfarande rekommendationen att söka sig till provtagning vid minsta symptom.

– Jag tror det lönar sig att hålla fast vid den valda linjen tills vi har en vaccinationstäckning på åttio procent, säger Kaukoranta.

Läget fortsatt allvarligt i Mellersta Österbotten

I Mellersta Österbotten fortsätter coronaläget försämras. På måndagen vårdades sex personer på Mellersta Österbottens centralsjukhus för covid-19.

Under förra veckan konstaterades 94 nya coronafall. Veckan innan var siffran 75.

Incidensen per 100 000 invånare de senaste två veckorna är nu 221.

Smittan sprids främst bland barn och unga, skriver Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite i ett pressmeddelande. De flesta som testat positivt är ovaccinerade eller har bara fått en vaccindos.

Av befolkningen över 12 år har 87 procent fått den första vaccindosen och 78 procent har fått två doser.