Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Maskning, för lite stopptid och utebliven frispark – besviken Anna Signeul efter smällen i VM-kvalet: "De ligger ner, har ont och sen springer de igen"

Från 2021
Irland firar mål mot Finland.
Bildtext Det var Irland som firade mest efter VM-kvalet på Olympiastadion.
Bild: imago images/Inpho Photography/ All Over Press

Det var ett svårsmält nederlag för Finland och Anna Signeul. Irland hade två lägen och gjorde två mål, tyckte förbundskaptenen – och konstaterar att VM-kvalet är långt från över.

Efter 94 minuters spel blåste domaren av Finland–Irland i VM-kvalet i fotboll.

Finland borde ha fått några minuter till för att jaga en kvittering, tycker Finlands förbundskapten Anna Signeul.

– De maskade en hel del. De ligger ner och har ont, och sen springer de som om inget har hänt en liten stund senare. Men sån är fotbollen … Många skador men inte mycket stopptid. De irriterade oss och drog ner på tempot, säger Signeul.

– Jag tycker också att vi borde ha fått en frispark utanför deras straffområde i slutet av matchen. I mina ögon var det hands i det läget. I ett liknande läge i första halvlek fick de frispark och gjorde mål.

Signeuls kollega och vän – nederländskan Vera Pauw – varken ville eller kunde uttala sig om det.

– Jag såg ingen hands, men jag har inte tittat på situationen. Men jag måste verkligen understryka Annas sportsliga uppträdande. Hon gratulerade mig och spelarna.

Programmet är inte längre tillgängligt

"Är inte över"

Det var en besviken Signeul som mötte medierna efter den tunga förlusten.

– Det här kvalet är inte över, men vi gjorde det betydligt svårare. Som det ser ut nu måste vi vinna på Irland, men vi lägger oss inte platta mot Sverige i nästa omgång. Vi får chans att revanschera oss och visa att vi är ett bra lag. Jag tycker att vi är det.

Katie McCabe i en landskamp mot Finland.
Bildtext Irlands stora stjärna Katie McCabe låg bakom mycket i offensiven.
Bild: All Over Press

Finland startade matchen svagt och hamnade tidigt i underläge efter Megan Connollys frisparksmål. Enligt Signeul spelade Finland för långsamt och Irland flyttade över utan problem.

Efter paus kopplade hemmaspelarna grepp om matchen, men slutspurten gav ingenting.

– Vi hade en hel massa bollinnehav utan att komma framåt. Det blev många långa inlägg och de är väldigt duktiga på att försvara sitt eget straffområde då.

– Men vi skapade tillräckligt mycket för att vinna matchen. Deras två mål kom för enkelt – och i mitt tycke hade de två bra målchanser och gjorde två mål.

Signeul spelar sarg ut

I Olympiastadions innandömen låg de irländska spelarna utspridda och tog igen sig. En okulär besiktning skvallrade om nöjda men väldigt utpumpade spelare.

Deras förbundskapten medgav också att Irland tappade matchen i andra halvlek.

– Finland var det bättre laget efter paus, men jag tycker inte att de hade mycket mer än ett nickläge för att kvittera. Vi var organiserade och försvarade oss bra, säger Pauw.

– Att vinna den här typen av tävlingslandskamper är otroligt viktigt för oss och vår utveckling. Att fortsätta så här och slå Slovakien i nästa match är nästa stora steg för oss.

Varken Pauw eller Signeul vill dra för stora växlar efter matchen när det gäller fortsättningen i kvalet. När de irländska journalisterna ville veta vad Finlands tränare tänker om tabelläget spelade hon sarg ut.

– Det är väldigt öppet.

– Det känns surt att inte kunna leverera när vi hade så fint stöd här. De trodde på oss hela vägen.

Läget i VM-kvalet, grupp A
LagSpelade matcherPoäng
1. Sverige39
2. Finland36
3. Irland23
4. Slovakien20
5. Georgien20