Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA kan snart börja vaccinera också barn under 12 år mot covid-19

Uppdaterad 27.10.2021 08:42.
Vaccin injiceras i en persons överarm.
Bildtext En tolvårig pojke vaccinerades med Pfizer-Biontechs vaccin i Esbo i slutet av september. I Finland ges tillsvidare inte coronavaccin till personer under tolv år.

En grupp experter, sammankallade av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, har enhälligt rekommenderat att barn mellan fem och elva år ska kunna få barnanpassade doser av Pfizer-Biontechs coronavaccin.

Under tolv år gamla barn i USA kan börja vaccineras mot covid-19 redan inom de närmaste veckorna, skriver bland annat nyhetsbyrån AP.

18 experter, sammankallade av FDA röstade på tisdagen enhälligt för att rekommendera användningen av Pfizer-Biontechs barnanpassade, lägre vaccindoser också för barn mellan fem och elva år. Bara en av experterna avstod från att rösta.

Enligt den här expertgruppen överväger fördelarna med att ge vaccinet till den här åldergruppen alla eventuella risker.

En studie från Pfizer-Biontech som publicerades i förra veckan visade att två doser av vaccinet ger en skyddseffekt på 90,7 procent för barn i åldersgruppen. 2 268 barn deltog i studien och de fick en tredjedel så stora doser som personer över tolv år får.

Inga allvarliga bieffekter konstaterades, men studien var inte tillräckligt omfattande för att man skulle ha kunnat upptäcka riktigt ovanliga bieffekter.

Föräldrar borde få möjlighet att skydda sina barn

I USA finns ungefär 28 miljoner barn i den här åldersgruppen. Av barn i den här åldern har kring 100 barn dött av covid-19 i USA. Cirka 8 300 amerikanska barn i åldersgruppen har behövt sjukhusvård för sina coronasymptom.

Unga barn löper inte tillnärmelsevis lika stor risk för att insjukna svårt i covid-19 som vuxna.

– För mig är den här frågan ganska klar, vi vill inte att barn dör av covid-19, också om det handlar om betydligt färre barn än vuxna. Och vi vill inte att de hamnar på intensivvårdsavdelningar, sade doktor Amanda Cohn som ingick i den amerikanska expertgruppen.

Expertgruppen konstaterade att de vill ge föräldrarna möjlighet att skydda sina barn, speciellt barn som ingår i någon typ av riskgrupper. Dessutom kan vaccinet hjälpa skolorna att återgå till helt normala rutiner.

Kan bli aktuellt redan i november

Pfizer-Biontechs vaccin måste ännu få grönt ljus av USA:s läkemedelsmyndighet FDA och av smittskyddsmyndigheten CDC, som också ska besluta vilka barn som man rekommenderar vaccinet till. Enligt nyhetsbyråerna är det mycket som talar för att det här kommer att ske inom de närmaste veckorna.

Pfizer är det första läkemedelsbolaget som begärt tillstånd i USA för att använda sitt vaccin också för yngre barn. 

I Finland erbjuds coronavirusvaccinet för närvarande till alla som fyllt tolv år.

EU behandlar just nu en ansökan från Pfizer om att deras vaccin ska kunna användas för barn under tolv också inom EU.

Källor: AP, STT, TT