Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Räddningsbranschens ledning fördömer sexuella trakasserier på arbetsplatserna – räddningsöverdirektören: "Det är mycket allvarligt"

Från 2021
Uppdaterad 27.10.2021 08:33.
Brandhjälm på golvet i en brandbil.
Bildtext Räddningsledning och branschförbund erkänner att man misslyckats med att förebygga trakasserier.
Bild: Antti Haanpää / Yle

De utbredda trakasserierna vid landets räddningsverk som Yle Uutiset rapporterar om fördöms skarpt vid Inrikesministeriet, branschförbundet SPEK och förbundet för brandbefäl.

Anställda inom räddningstjänsten i hela landet vittnar i intervjuer för Yle Uutiset om en jobbkultur med utbredda sexuella trakasserier, diskriminering mot kvinnor och till och med öppet kvinnohat.

– Det är mycket allvarligt och jag är mycket illa berörd av att sådant förekommer inom vår organisation, säger räddningsöverdirektör Kimmo Kohvakka till Yle Uutiset.

Han framhåller att alla slags trakasserier måste elimineras och får stöd från Räddningsbranschens centralorganisation och Finlands brandbefälsförbund.

"Vi har misslyckats med att förbygga"

Verksamhetsledare Ari Keljonen vid brandbefälsförbundet säger att man hittills inte har haft någon plan för att motarbeta trakasserier. Branschen har överhuvudtaget börjat utreda trakasserier först under de senaste åren.

– Tyvärr måste jag konstatera att inget av våra verksamhetsområden har lyckats med att förebygga trakasserier, säger Keljonen.

Förbundet sköter bland annat fortbildning för chefer inom räddningstjänsten och Keljonen säger att man där måste beakta saken i fortsättningen.

Utvecklingsdirektör Niko Ara vid Räddningsbranschens centralorganisation håller med om att man hittills inte har tagit trakasserier på tillräckligt stort allvar.

Vid Inrikesministeriets räddningsavdelning arbetar man som bäst med att ta fram ett jämlikhetsprogram. Där ska ges direktiv för hur trakasserifall ska hanteras på arbetsplatserna.