Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu är det klart – Logomobron i Åbo öppnar i november

Från 2021
Uppdaterad 27.10.2021 10:22.
Logomobron
Bildtext Logomobron öppnar den första veckan i november.
Bild: Arash Matin / Yle

Åbo stads mål var att inviga bron inom oktober månad. Enligt de senaste uppgifterna från staden kommer det här ändå inte att hända, i stället blir öppningen under den första veckan i november.

Enligt Åbo stads pressmeddelande på onsdagsmorgonen (27.10) ska bron öppna för allmänheten på onsdag den 3 november klockan 14.

Den ursprungliga budgeten för bron var strax över 5 miljoner euro och tanken var att bron skulle stå klar innan slutet av 2018.

Arbetet har ändå försenats flera gånger och slutnotan för projektet landar nu på över 21 miljoner euro. Men nu är det alltså klart att den officiella invigningen sker i november.

– Visst har det varit en lång resa och det känns såklart trevligt att bron nu kan tas i bruk, säger Suonpää.

Förra veckan meddelade Åbo stads stadsbyggnadschef Kimmo Suonpää att bron skulle öppna den sista veckan i oktober, så länge inga anmärkningar görs då myndigheterna inspekterar bron. Det finns mycket att ta i beaktande med tanke på säkerheten då bron går över tågrälsen.

Enligt Suonpää är bron egentligen klar och kunnat tas i bruk redan i fredags. Man ville ändå inte öppna bron under veckoslutet då byggmästaren vill följa med hur det går de första dagarna ifall man fortfarande behöver göra finjusteringar.

– Där utförs ännu det sista städarbetet och liknande så vi bestämde oss för att flytta invigningen till nästa vecka, säger Suonpää.

Artikeln uppdaterad 27.10.2021 klockan 10.22: Artikeln uppdaterad med kommentarer av Kimmo Suonpää.