Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Åtal mot Brasiliens president Jair Bolsonaro rekommenderas av senatskommitté

Från 2021
Uppdaterad 27.10.2021 14:04.
Demonstranter ligger på marken i staden Brasilia i protest mot statsledningens hantering av coronapandemin
Bildtext Demonstranter ligger på marken i staden Brasilia i protest mot statsledningens hantering av coronapandemin.
Bild: Joedson Alves / EPA

En senatskommitté i Brasilien rekommenderar att landets högerpopulistiska president Jair Bolsonaro åtalas för den bristfälliga hanteringen av coronapandemin.

Sju av kommitténs elva senatorer har godkänt en rapport där Bolsonaro anklagas bland annat för brott mot mänskligheten på grund av de höga dödstalen i Brasilien.

I rapporten yrkas det på åtal också mot 77 andra personer.

Det sägs i rapporten att ett stort antal covid-19-dödsfall hade kunnat undvikas om pandemin hade hanterats på ett annat sätt.

Senatskommitténs utredning är omfattande. Enligt vittnesmålen har president Bolsonaro inte följt landets lagar om skydd av befolkningen. Presidenten anklagas också för att ha låtit bli att hjälpa svårt drabbade människor som tillhör ursprungsbefolkningen.

I utredningen krävs det att Bolsonaro åtalas för bland annat maktmissbruk, olagligt bruk av statliga medel, ringaktande av medicinska åtgärder, uppvigling till brottsliga handlingar och förfalskning av privata dokument. Bolsonaro anses också ha fördröjt inköpet av vaccin.

Presidenten anklagas för att inte ha försökt stoppa smittspridningen. Han ansåg att det snabbt skulle gå att uppnå flockimmunitet.

Över 600 000 människor har avlidit i covid-19 i Brasilien.

Jair Bolsonaro.
Bildtext Jair Bolsonaros popularitet har dalat.
Bild: Joedson Alves / EPA

Riksåklagaren skyddar Bolsonaro

Utredningen lämnas nu över till riksåklagaren som kan fatta beslut om Bolsonaro ska ställas inför rätta.

Ett problem är att riksåklagaren i samband med tidigare fall har fattat beslut som har gynnat Jair Bolsonaro. Riksåklagaren Augusto Aras uppges vara god vän med presidenten.

Det är också tänkbart att Högsta domstolen vill inleda en utredning – men det kräver ett godkännande i underhuset där Bolsonaro fortfarande har stöd.

Rapporten kan också sändas till Internationella brottmålsdomstolen i Haag där även tidigare anklagelser mot Bolsonaro har lagts fram.

Folkets stöd för Jair Bolsonaro har sjunkit i opinionsundersökningar på grund av hanteringen av coronakrisen och hälsovården. Den här utredningen väntas skada honom ytterligare inför nästa års presidentval.