Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Misstankar om sexuella trakasserier i Chicago Blackhawks – klubben tvingas betala böter och lagets GM fick gå

Från 2021
Ishockeyspelare pustar ut vid speluppehåll.
Bildtext Omställningar i Chicago Blackhawks organisation.
Bild: All over press

Chicago Blackhawks ledning slöt ögonen för de misstankar om sexuella trakasserier som uppdagades inom organisationen våren 2010. Det avslöjar en färsk rapport. Ishockeyligan NHL säger att Blackhawks lät bli att reagera på de misstankar som riktades mot en före detta videotränare.

Chicago Blackhawks tvingas böta två miljoner dollar och lagets framgångsrike general manager Stan Bowman har tvingats lämna klubben efter misstankar om att sexuella övergrepp har negligerats under hans tid som GM. Dessutom lämnar Bowman sin plats som GM för USA:s OS-landslag.

Al McIsaac, som också arbetat länge inom Blackhawks organisation, lämnar likaså sin post. Det betyder att inga tränare eller ledare som fanns med våren 2010 längre finns kvar på sina positioner inom Blackhawks. Däremot nog inom andra klubbar: dåvarande biträdande GM Kevin Cheveldayoff basar nu för Winnipeg Jets medan dåvarande chefstränaren Joel Quenneville lotsar Florida Panthers.

Detta är följder av den nya rapport som slår fast att Blackhawks inte agerade på korrekt sätt efter att det våren 2010 klarnade att det fanns misstankar om sexuella trakasserier inom klubben.

Under slutspelet 2010 berättade en 20-årig spelare som spelade för Blackhawks farmlag, och som var aktuell som reserv för Blackhawks NHL-lag, att han blev utsatt för sexuella övergrepp av en videotränare.

20-åringen glömdes – Chicago vann Stanley Cupen

20-åringens rop på hjälp föll dock för döva öron. Lagledningen uppges ha känt till saken men låtit bli att vidta åtgärder – tills efter Stanley Cup-finalerna några veckor senare som slutade med att klubben vann sin första titel på 49 år, med Antti Niemi som förstemålvakt, kan tilläggas.

Chicago Blackhawks vann Stanley Cupen 2010.
Bildtext Chicago Blackhawks vann Stanley Cupen 2010 med Antti Niemi, längst till höger, som förstemålvakt.
Bild: /All Over Press

Då fick videotränaren välja mellan att lämna klubben eller att anklagelserna skulle utredas grundligt. Han valde att lämna klubben.

Bowman, som lotsade Chicago Blackhawks till tre Stanley Cup-mästerskap åren 2010, 2013 och 2015, ångrar att han inte gick till botten med saken omedelbart.

– För elva år sedan, när jag tjänstgjorde under mitt första år som general manager, blev jag medveten om potentiellt olämpligt beteende av en dåvarande videocoach som involverade en spelare, säger Bowman i ett pressmeddelande, enligt webbplatsen nhl.com.

– Jag rapporterade omedelbart ärendet till den dåvarande presidenten och till den verkställande direktören (John McDonough) som lovade att hantera ärendet.

– Jag fick i år reda på att det olämpliga beteendet innebar allvarliga anklagelser om sexuella övergrepp. Jag litade på att min överordnade skulle vidta lämpliga åtgärder. När jag nu ser tillbaka och inser att han inte hanterade ärendet snabbt, ångrar jag att jag antog att han skulle göra det, säger Bowman.

Däremot säger såväl Quenneville som Cheveldayoff att de fick höra om det skedda först i våras när affären började nystas upp. NHL uppger att NHL-bossen Gary Bettman kommer att utreda fallet inom nära framtid.

Källa: nhl.com

Diskussion om artikeln