Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Naturgasbristen har gjort gödselpriset skyhögt – risk att jordbrukare lägger handskarna på hyllan

Från 2021
Uppdaterad 31.10.2021 07:49.
Jordbrukaren Kristofer Örnmark i Ingå sitter på huk invid konstgödselsäckar.
Bildtext Jordbrukaren Kristofer Örnmark i Ingå har inhandlat en hel del konstgödsel.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Jordbrukarna drabbas hårt av att priset på naturgas har stigit. Det har nämligen lett till att priset på konstgödsel har skjutit i höjden. 

Världsekonomin börjar komma i gång efter coronapandemin igen. Det betyder att det behövs mera energi, vilket för tillfället är en bristvara.  

En orsak är att Europas naturgaslager gapar tommare än normalt. Naturgasen importeras från Ryssland, och därifrån har det kommit mindre gas då man väntar på att gasledningen Nord Stream 2 ska öppnas.

Det här påverkar också priset på konstgödsel, som framställs med hjälp av naturgas. För lantbruket innebär det betydligt större utgifter än i vanliga fall, säger jordbrukaren Kristofer Örnmark på gården Vars i Ingå. 

- Priset på konstgödsel har stigit med 70 procent från sommaren, och då hade det redan innan det stigit med 30 till 40 procent jämfört med förra året. 

"Aldrig upplevt en sådan höjning"

Konstgödsel är också i normala fall den största enskilda kostnaden på ett jordbruk, så en prishöjning av den här kalibern känns ordentligt, fortsätter Örnmark. 

- Jag har inte varit med om sådan här prishöjning under min tid som jordbrukare. Det gäller nog för jordbrukaren att fundera efter vad man tänker odla i år, det vill säga var man ska lägga sina insatser. 

Själv kommer han att odla till exempel baljväxter, som inte behöver lika mycket konstgödsel. Det gäller också att fundera om man måste odla alla skiften och på det sättet använda en mindre mängd konstgödsel. 

- Det kan vara ekonomiskt vettigare att låta de skiften vara i träda som inte ger så mycket avkastning. Då tar man inte risken att det kommer en liten skörd. 

Bäst att dela upp gödselinköp

Kristofer Örnmark jobbar också i en lanthandel där han bland annat säljer konstgödsel. Han rekommenderar att jordbrukarna delar upp sina gödselinköp och följer med hur läget utvecklas.

- En allmän trend är att man köper det som man behöver. Vi har haft en tidig höst och många har sått höstgrödor och till dem behöver man det man ska sprida på våren. Det som kan vara klokt är att man delar upp sina inköp och avvaktar läget och följer med marknaden. 

Det innebär alltså att det kan vara ekonomiskt vettigt att senare skaffa den konstgödsel som man behöver efter vårsådden. 

Det är ändå inte ännu frågan om en så hög prishöjning på konstgödsel att det skulle vara ekonomiskt lönsamt att övergå till organisk gödsel, som består av till exempel djurspillning eller kompost. 

- Här i Västnyland har vi inte så många husdjurgårdar, så här finns inte den organiska gödseln. Och den gödseln som är avsedd för ekologiska jordbruk är så dyr att det inte är ekonomiskt hållbart för en konventionell odlare, säger Örnmark. 

Kommer gödseln att räcka till?

Örnmark kommer i kontakt med många andra jordbrukare i sitt jobb, och han säger att situationen med de höjda priserna på konstgödsel inte är rolig för vare sig försäljare eller köpare. Frågan är också om gödseln kommer att räcka till. 

- Handeln går fortfarande någorlunda, men nu är nästa fråga om konstgödseln räcker till alla då det blir dyrare att tillverka den.

I en del fall kan den stora prishöjningen på gödsel resultera in att en del jordbrukare lägger av helt och hållet.

- Det kan vara lättare att lägga av just i år, tyvärr. Kanske framför allt på sådana jordbruk där man börjar trappa ner annars också. 

Priset på konstgödsel är rekordhögt eftersom naturgasen är dyr - svårt läge för jordbrukare

12:09

Diskussion om artikeln