Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"För tidigt att säga något om misstänkta" – polisen om Vastaamo-utredningen: Nu vill vi höra offren

Från 2021
Uppdaterad 27.10.2021 16:33.
Programmet är inte längre tillgängligt

Centralkriminalpolisen informerade i dag under en presskonferens om de nya framstegen i utredningen av den enorma dataläckan i psykoterapicentret Vastaamo. Offren som gjort en brottsanmälan ska nu höras elektroniskt.

– Det är för tidigt att säga något om den eller de misstänkta i fallet, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Marko Leponen vid Centralkriminalpolisen.

Han betonar utmaningarna med att brottet skett helt och hållet elektroniskt och att den misstänktas identitet med säkerhet inte kommer att kunna bekräftas förrän personen eller personerna faktiskt är gripna av polisen.

På plats under presskonferensen var också representanter från åklagarmyndigheten och brottsofferjouren.

– Det här är en exceptionell utredning. Offren är väldigt många och uppgifterna som läckt ut känsliga, säger Tero Muurman vid Centralkriminalpolisen.

– Men det är en av Finlands bästa utredningsgrupper som har hand om Vastaamofallet och utredningen går väldigt snabbt framåt. Nu vill vi höra offren och förhoppningsvis få hjälp av dem, säger Leponen.

Han är övertygad om att den skyldiga eller de skyldiga ännu kommer att gripas.

Polisen: Gör en brottsanmälan

Utredningen framskrider och nu påbörjas de elektroniska målsägandeförhören med dem som blev offer för brott till följd av dataintrånget.

En elektronisk blankett öppnar på onsdag klockan 16 och är öppen fram till slutet av januari 2022 för alla som gjort en brottsanmälan. Blanketten finns tillgänglig via polisens elektroniska tjänst.

Brottsofferjouren erbjuder hjälp till alla offer som behöver hjälp med att fylla i blanketten.

Polisen påminner om att offren av säkerhetsskäl inte kommer att kontaktas av polisen. Ifall man får en länk, ett mejl eller en förfrågan om att fylla i sina uppgifter någonstans kommer det inte från polisen.

Instruktioner för offren finns på polisens webbplats.

Kring 22 000 personer har gjort en brottsanmälan, men enligt polisen är antalet offer betydligt större.

– Det är viktigt att alla offer skulle göra en brottsanmälan, påminner Marko Leponen.

Utredningen framskrider effektivt

– Förundersökningen har framskridit avsevärt och polisen har en intressant utomeuropeisk utredningslinje, berättar Leponen.

Han säger också att polisen under utredningen samarbetat med polisinrättningar och myndigheter både i Finland och utomlands.

Några mer exakta uppgifter om hur brottet begåtts eller varför just Vastaamos kunder blev offer uttalar sig polisen inte om.

Centralkriminalpolisen följer emellertid läget nogrannt och håller speciellt ett öga på de brott som är en följd av dataintrånget.

– Utgående från den information som finns i brottsanmälningssystemet har vi bland annat följt med om personuppgifter som härstammar från Vastaamos databas utnyttjats för exempelvis identitetsstölder eller bedrägerier, förklarar Leponen.

Största dataläckan i finsk brotsshistoria

Psykoterapicentret Vastaamo utsattes för stora dataintrång år 2018 och 2019 och intrången ledde till att över 30 000 klienters uppgifter lades olagligt ut på nätet.

Det handlar om den största dataläckan någonsin i Finland.

Gärningsmannen har krävt lösensummor från både Vastaamo och offren själva och publicerat flera offers uppgifter i Tor-nätverket. Vissa offer har också betalat gärningsmannen lösensummor för att undvika att deras uppgifter ska läckas ut på nätet.