Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Elin Löf från Jakobstad har illustrerat BUU-klubbens julkalender

Från 2021
Uppdaterad 01.11.2021 11:06.
Elin Löf håller i BUU-klubbens julkalender som hon har illustrerat.
Bildtext Årets julkalender har illustrerats av konstnären Elin Löf.
Bild: Yle/ Mårten Wallendahl

I årets julkalender får vi följa med då BUU-klubbens programledare hjälper mössen att förbereda sig inför deras stora julkalas som firas på Bragegården i Vasa. Varje dag i december kan barnen öppna luckan i en egen kalender och följa med hur förberedelserna framskrider.

Det är Elin Löf från Jakobstad som har illustrerat årets julkalender som är full av finurliga detaljer och små möss som är roliga för barnen att upptäcka.

Hur har det varit att rita årets julkalender för BUU-klubben?

- Att bli tillfrågad att illustrera årets julkalender för BUU-klubben var fantastiskt roligt, särskilt med tanke på att julen är min absoluta favorithögtid. Som konstnär jobbar man dessutom ofta ensam, så att få bolla idéer med teamet bakom tv-produktionen satte verkligen guldkant på arbetet.

Hur har processen gått till?

- Ganska snart efter att jag fick förfrågan tidigt i våras, började jag skissa. Eftersom tv-kalendern spelas in på Bragegården kunde jag låta mig inspireras mycket av den faktiska platsen. Luckornas innehåll behövde även stämma med manus, så där diskuterade vi en hel del tillsammans för att hitta lämpliga lösningar, säger Elin Löf.

BUU-klubbens pappersjulkalender i den miljö som den föreställer - Bragegården i Vasa.
Bildtext Årets kalender föreställer Bragegården i Vasa som är ett hembygdsmuseum.
Bild: Yle/ Maria Helsing

Eftersom arbetet med julkalendern kommer igång redan på våren gäller det att komma in i julstämningen redan i ett tidigt skede, men enligt Elin Löf så var det inga problem.

- Lite förvånad är jag över hur bra det gick att illustrera juligt mitt i sommaren.

Vad har varit roligast?

- Att få ösa på med detaljer är alltid roligt och här fick jag verkligen fria tyglar. Jag har alltid tyckt om de små mucklorna i Pettson-böckerna, så att få rita små möss i alla vrår var jättekul, berättar Elin Löf.

Vad har varit mest utmanande?

- Det var nog att under illustrerandets gång hela tiden komma ihåg att fördela detaljerna i bilden, så att luckornas placeringar gick att få ihop i slutändan. Helt enkelt att få alla luckor att rymmas utan att de blev för små eller hamnade för nära varann.

Elin Löf, konstnär från Jakobstad.
Bildtext Elin Löf har också illustrerat en del barnböcker.
Bild: Yle/ Mårten Wallendahl

Hurudan är en bra julkalender?

- Alla bra julkalendrar jag minns både från min uppväxt och de jag sett med mina egna barn, har haft några saker gemensamt. Vinterlandskap ute, men ändå en varm och mysig känsla i berättelsen och sist men inte minst en gnutta spänning.

Vilken relation har du själv till julen?

- Julen har alltid varit årets höjdpunkt för mig. När andra himlar med ögonen över att butiker ställer fram julsaker i september, går jag i smyg och myser. Vi har alltid firat jul flera generationer tillsammans i mitt barndomshem och gör så än idag.

- Det är något alldeles särskilt med att samlas kring god mat med alla sina favoritpersoner kring bordet. När vår son sedan föddes på julafton 2010, fick förstås julen en ännu större betydelse. Sådana julklappar får man inte ofta.

Konstnären Elin Löf berättar om ett julkalenderminne. - Spela upp på Arenan

Har du något knep för att göra väntan på julen lättare?

Det är ju väntan på julen som är det bästa. Vi brukar plocka fram lite pynt åt gången, göra julgodis tillsammans och titta på julfilmer. Jag kan aldrig hålla mig till december, det är ju oktober- och november-mörkret, innan snön kommer, som behöver lysas upp allra mest.

Luckan och bibliotek delar ut julkalendrar

I år har cirka 17000 kalendrar tryckts och de delas ut på Luckan och på olika bibliotek. Huvudbiblioteken distribuerar kalendrarna till sina egna filialbibliotek, så de kan också finnas på andra orter än de som nämns i listan. Kalendrarna delas ut så långt lagret räcker, så om de är slut på ett ställe kan det löna sig att kolla med något annat bibliotek.

Här hittar du listan på utdelningsplatserna.

Luckan

Biblotek

BUU-klubbens julkalender är ett samarbete mellan Luckan och Svenska Yle. Elin Sundell är producent på Luckan och så här berättar hon om samarbetet:

- Tillsammans med Svenska Yle idéar vi kring kalenderns motiv och utseende. Vi delar ut kalendrar på 11 orter i Finland och funderar tillsammans på distributionen i Svenskfinland och på språköar. Vi gör vårt bästa för att så många barn som möjligt skall få en egen julkalender, berättar Elin Sundell som är producent på Luckan.

BUU-klubbens julkalendrar genom åren hängs upp på Lilla Luckan i Helsingfors.
Bildtext Linda Sundberg och Elin Sundell på Luckan tittar på gamla julkalendrar som ställdes ut ifjol.
Bild: Yle/ Barbro Ahlstedt

Papperskalendern följer storyn i tevekalendern

Peter Österman har skrivit manus för julakalendern som visas i teve och på Barnens Arena från och med första december.

I år handlar den om hur BUU-klubbens programledare hjälper musen Lotus (Stefanie af Björksten) att förbereda mössens julafton då gammelmus moster Marta (Jonathan Granbacka) som annars brukar ordna allt har blivit sjuk.

Jonathan Granbacka och Lotus tittar in årets julkalender i BUU-klubben.
Bildtext Jonathan Granbacka och Lotus figurerar i årets julkalender.
Bild: Yle/ Maria Helsing

- Papperskalendern är enligt berättelsen gjord av självaste gammelmus moster Marta. I BUU-klubbens julkalender är den ovärderligt viktig för att julförberedelserna ska gå till på rätt sätt i rätt tid. Utan papperskalender blir det ingen BUU-klubbens jul, berättar Peter Österman.

Den genomgående röda tråden i manuset är gamla traditioner som möter nya sätt att göra saker på. Förhoppningsvis väcks också ett intresse bland barnen som tittar för hembygdsgårdar och gamla föremål som förekommer i programmet.

Malin Olkkola och gammelmus moster Marta förebereder julen.
Bildtext Gammelmus moster Marta har bestämda åsikter om hur en musjul ska ordnas.
Bild: Yle/ Linda Somppi

I tevejulkalendern får man också ta del av den norska serien Stjärnstoft som är en spännande dramaserie för hela familjen. Den får du höra mera om då december närmar sig.