Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Luleå Hockey värvade finländsk världsmästare och OS-medaljör: "Mycket rutinerad och stabil tvåvägsback"

Leijonat
Bildtext Sami Lepistö är ett bekant ansikte från landslagssammanhang.

Sami Lepistö fick sin hockeyfostran i Jokerit, och förutom FM-ligaspel i Helsingforsklubben, har han spelat i NHL, AHL och KHL. I höst får han en ny bokstavskombination på CV:n, nämligen SHL.

Luleå Hockey meddelade på onsdagen att man skrivit ett kontrakt med den rutinerade backen Sami Lepistö för återstoden av säsongen.

Den 37-årige Sami Lepistö kan gott kallas för en kosmopolit, eller globetrotter om man så vill. Efter de första åren i Jokerit och den inhemska FM-ligan bar flyttlasset av till NHL där det blev spel i Washington Capitals, Phoenix Coyotes, Columbus Blue Jackets och Chicago Blackhawks, samt i AHL-klubben Hershey Bears.

Efter fem säsonger i Nordamerika fortsatte jorden runt-resan med KHL och spel för Lokomotiv Jaroslavl, HC Lev Prag, Avtomobilist Jekaterinburg, Salavat Julajev Ufa, samt senast några säsonger i Jokerit.

Men cirkeln var av allt att döma inte ännu sluten – tvärtom: nu skriver Lepistö ett nytt kapitel på sin karriär när han flyttar till Luleå och SHL.

"Användbar i powerplay och boxplay"

Förväntningarna är höga på Lepistö inom klubben, föga oväntat med tanke på att Lepistö har hört till Finlands främsta backar under 2000-talet med tre OS-turneringar och fyra VM-turneringar på bältet.

– Det känns väldigt bra att vi kan presentera Sami Lepistö som nästa del i vårt lagbygge. I Sami får vi en mycket rutinerad och stabil tvåvägsback som kommer att kunna hjälpa oss i spelets alla situationer. En meriterad spelare som kommer att vara användbar för oss i powerplay och boxplay, säger Luleå Hockeys general manager Stefan Nilsson på klubbens webbplats.

Majoriteten av Luleås spelartrupp består förstås av svenskar, men visst finns det några finländare i truppen: Julius Honka, Joonas Rask och Juhani Tyrväinen. Den sistnämnda har varit skadad och missat några matcher, men är snart tillbaka i hetluften igen.

– Efter landslagsuppehållet har vi en trupp som känns både stark och bra.

Sami Lepistö, världsmästare anno 2011 och OS-bronsmedaljör 2010 och 2014, kommer att spela för Luleå Hockey med spelskjorta nummer 18.