Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA kräver att Wikileaks-grundaren Julian Assange utlämnas: "Han får avtjäna straff i sitt hemland Australien"

Från 2021
Demonstration i London för Julian Assange
Bildtext Demonstration i London för Julian Assange.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Justin Tallis

Utlämningen av Wikileaksgrundaren Julian Assange är igen på agendan. Han hålls inspärrad i ett brittiskt fängelse, och enligt ett tidigare brittiskt domslut kan han inte utlämnas till USA. USA:s regering har nu överklagat det brittiska domstolsbeslutet och kräver att Assange utlämnas.

Den brittiska domstol som i januari meddelade att Assange inte utlämnas till USA ansåg bland annat att Assanges psykiska hälsa är så dålig att risken är stor för att han tar sitt liv om han utlämnas till USA.

Storbritannien och USA möttes i dag, onsdag, i rätten då USA överklagade det brittiska beslutet att inte utlämna Julian Assange. Enligt USA kan Assanges mentala hälsa inte förhindra ett utlämnande.

Advokaten James Lewis, som representerar USA:s regering, sa att den brittiska domaren misstagit sig i fråga om risken för att Assange ska begå självmord.

De amerikanska myndigheterna försäkrar att Assange varken före eller efter en rättegång i USA skulle behandlas enligt strikta specialbestämmelser eller isoleras i det toppsäkra "Supermax"-fängelset ADX i Colorado.

"Assange får avtjäna straff i sitt hemland Australien"

USA försäkrar samtidigt för Storbritannien att Assange kan avtjäna alla straff som utdöms av en amerikansk domstol i hemlandet Australien.

Advokaten sa att Assange skulle erbjudas både fysisk och psykisk vård i USA och få den behandling som rekommenderas honom. Småningom skulle också Assange få rätt att ansöka om en förflyttning till ett fängelse i Australien.

Assanges advokater avvisade de amerikanska försäkringarna och påpekade att Assange kan utsättas för mycket svåra förhållanden i något annat amerikanskt fängelse och att USA också kan se till att det tar orimligt lång tid innan Assange verkligen förflyttas till Australien.

Domstolsförhandlingarna pågår i två dagar, och de definitiva besluten offentliggörs senare.

En långvarig process

Under onsdagens förhandlingar var Julian Assange inte närvarande.

Hans advokat, Edward Fitzgerald, sa att Assange ordinerats stora doser medicin och att han inte anser sig vara kapabel att delta i domstolsförhandlingarna. Assange följde eventuellt med processen via videolänk.

Behandlingen av fallet väntas juridiskt ta flera månader – om inte rentav flera år, i och med olika slags överklaganden.

USA vill ställa Assange inför rätta för spioneri i samband med Wikileaks publicering av hemliga militära dokument.

Julians Assanges partner Stella Moris utanför domstolsbyggnad i London.
Bildtext Julian Assanges partner Stella Moris under en demonstration utanför en domstolsbyggnad i London 27.10.2021.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Justin Tallis

Julian Assanges partner Stella Moris – som han har två barn med – deltog i stödjande demonstrationer utanför domstolsbyggnader. Hon sa att hon är mycket orolig över Assanges hälsa.

– Han är mycket mager. Jag hoppas att domstolarna kan få slut på den här mardrömmen.

Assanges försvar: Det ligger politiska motiv bakom detta

Assanges försvarare avfärdar alla anklagelser mot Julian Assange, och säger att det ligger politiska motiv bakom dem.

Journalistorganisationer och människorättsgrupper har vädjat till USA: president Joe Biden och bett honom häva åtalen som väcktes under Donald Trumps tid som president.

Också människorättsorganisationen Amnesty Internationals generalsekreterare Agnes Callamard säger att åtalen bör hävas och att det ligger politiska motiv bakom dem.

Hon påpekar att det har förflutit nästan 20 år och att praktiskt taget ingen har anklagats för de amerikanska krigsförbrytelser som begåtts under kriget i Afghanistan och Irak – medan den person som har avslöjat de här brotten riskerar ett livstidsstraff i fängelse.

Julian Assange
Bildtext Julian Assange på Ecuadors ambassad 5.2.2016.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Ben Stansall

Julian Assange – hjälte för många

 • Julian Assange hyllas som en hjälte av sina anhängare och betraktas som en manipulatör av sina fiender.

 • USA anklagar Julian Assange för bland annat dataintrång och spioneri på grund av att Wikileaks bland annat avslöjat hur USA:s militär dödat civila i Afghanistan och Irak.

 • I Sverige har han anklagats för våldtäkt. Assange sökte skydd på Ecuadors ambassad i London där han befann sig under åren 2012–2019 för att undvika att bli utlämnad till Sverige för våldtäktsanklagelser. De svenska åklagarna avslutade sina utredningar i maj 2017.

 • Assange greps i London 2019 efter att Ecuador inte längre ville bevilja honom asyl på ambassaden. Assange har suttit fängslad i det strängt bevakade fängelset Belmarsh i London, och efter det också instängd i väntan på en dom angående USA:s begäran om utlämning.

 • En av FN:s människorättsexperter har konstaterat att Assanges långa fångenskap i isolering i ett högsäkerhetsfängelse inte kan ses som nödvändig eller proportionerlig, och att det också är klart att det saknades en rättslig grund för det.

Wikileaks läcker kontroversiella dokument

Wikileaks – och Assange, Mannings och Snowden

 • Wikileaks webbsida registrerades 2006 och inledde sin aktivitet 2007. Wikileaks är en webbplats där stora läckor tas emot och publiceras.

 • Wikileaks har länge förekommit i rubrikerna för sitt kontroversiella publicerande av hemlig, läckt information.

 • Miljontals hemliga – och pinsamma – dokument har avslöjat regeringars förehavande över hela världen.

  Grundaren av Wikileaks, australiern Julian Assange, anklagas i USA för att ha läckt ut hemliga dokument som är relaterade till krigen till Irak och Afghanistan.

 • Wikileaks har också fått kritik, bland annat för att dess avslöjanden kan ha försatt människors liv i fara.

 • Assange har försäkrat att kryptering och andra säkerhetsmetoder tryggar de källor som står bakom den hemliga information som publiceras.

Över tio miljoner läckta dokument

 • Wikileaks fick stor uppmärksamhet vid läckandet om kontroversiella uppgifter om vad som skedde i USA:s fängelse i Guantánamo Bay.

 • År 2010 stod Wikileaks i rampljuset på grund av sitt samarbete med The New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde och El País. Miljontals hemliga diplomatiska dokument läcktes ut, bland annat en video som visade en amerikansk helikopterattack i Irak där tiotals civila dödades.

 • Wikileaks har publicerat över 10 miljoner läckta dokument – något som har förskräckt både politiker, regeringar och företag.

Kontroversiella angrepp

 • Under sin första aktiva tid arbetade Wikileaks med dissidenter över hela världen för att exponera regeringshemligheter från USA, Europa, Kina, Afrika och Mellanöstern.

 • Småningom har Wikileaks börjat fokusera allt mer på USA. Det har i sin tur lett till att Wikileaks misstänks för samröre med Ryssland – påståenden som Julian Assange har tillbakavisat.

 • Det blev stora rubriker i juli 2016 då Wikileaks offentliggjorde e-postmeddelanden i primärvalet inför presidentvalet i USA. Det här ledde till att många högt uppsatta partimedlemmar tvingades avgå. Intrånget uppges ha gjorts av hackare med band till Rysslands underrättelsetjänst.

 • Wikileaks har också anklagats för att ha avslöjat en homosexuell mans identitet i det ultrakonservativa Saudiarabien. Wikileaks förnekar att ett sådant avslöjande skulle ha gjorts.

Snowden och Manning

 • "Cablegate" – strömmen av kontroversiell information om regeringar runt om i världen skulle inte ha kunnat kablas ut utan den amerikanska soldaten Chelsea Mannings insats.

 • Mannings förmedlade 700 000 hemliga dokument till Wikileaks, och dömdes till 35 års fängelse för det. President Barack Obama benådade Chelsea Mannings 2017.

 • Edward Snowden, tidigare kopplad till USA:s underrättelsetjänst, hade också kontakt med Wikileaks, men använde inte Wikileaks plattform för att offentliggöra sin information om den nationella säkerhetsmyndigheten NSA.

 • Julian Assange rekommenderade då Snowden att omedelbart fly till Moskva för att undvika att bli dömd i USA – ett råd som Snowden följde.

Källa: AFP, TT