Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fortsatt tufft för rederierna – Viking Line tar i bruk bränsletillägg för att dryga ut kassan

Kryssningsfartyget Viking Gabriella ute till sjöss.
Bildtext Stigande bränslekostnader får Viking Line att kräva bränsletillägg av passagerarna.

Kraftigt stigande bränslekostnader skapar utmaningar för rederierna. Viking Line meddelar i ett pressmeddelande att man därför tar i bruk bränsletillägg på alla bokningar från och med november.

– Vi är tvungna att ta till det här exceptionella arrangemanget eftersom bränslepriset på kort tid stigit mer än väntat, säger Viking Lines försäljningsdirektör Kaj Takolander i ett pressmeddelande. I praktiken handlar det om en höjning mellan 90 cent och 3,80 euro beroende på vilken rutt det handlar om.

Takolander ser heller inte att det är någon lättnad i sikte eftersom bolagets ekonomi redan nu är hårt ansträngd på grund av den långa pandemin som lett till stora inkomstbortfall för hela branschen.

Från och med måndag, första november, höjs alltså priserna för alla reguljärresor och kryssningar. Ifall biljetterna har köpts och betalats tidigare så gäller det gamla priset.

– Om en bokad resa betalas först vi incheckningen i hamnen lägger vi till bränsleavgifterna på priset, säger Takolander.

Farledsavgifterna fortsättningsvis halverade

För att stödja sjöfarten till följd av coronapandemin föreslår regeringen att farledsavgiften fortsättningsvis förblir halverad. Beslutet om en halverad avgift togs 2015 och beslutet har efter det förlängts tre gånger.

Regeringen har förståelse för att en stor del av varutransporterna till och från Finland sker till sjöss och att en höjning av farledsavgifterna skulle ha lett till stora problem för en redan ansträngd bransch.

Dessutom skulle en större avgift ha haft en negativ följd på landets export och inte främjat sysselsättningen som man hade hoppats.