Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Pilotprojekt låter Landsbygdens Folks läsare ta del av Svenska Yles nyheter på nytt sätt

Från 2021
Staffan Björkell är  chefredaktör för Landsbygdens folk.
Bildtext Staffan Pehrman, chefredaktör vid Landsbygdens Folk, ser fram emot samarbetet med Svenska Yle.

Nu är det möjligt för Landsbygdens Folks läsare att ta del av ett urval nyheter från Svenska Yle på landsbygdensfolk.fi. Ett antal artiklar som redaktionen på Landsbygdens Folk väljer ut bland artiklarna på svenska.yle.fi kommer att bäddas in på landsbygdensfolk.fi.

– Vi är mycket glada över att inleda ett pilotprojekt med Landsbygdens Folk, som liksom Svenska Yle bevakar hela Svenskfinland. Det här ett ett led i vårt arbete att hitta nya samarbetsformer inom den finlandssvenska mediebranschen, säger Johanna Törn-Mangs, direktör för Svenska Yle.

Diskussionerna om ett samarbete om webbinnehållet inleddes i våras. För Svenska Yle är det viktigt att skapa ett mervärde för mediebranschen, och möjligheten att välja bland Yles nyheter för publicering i egen kanal för med sig många fördelar, inte minst för redaktioner med begränsade resurser. Samarbetet kostar ingenting för Landsbygdens Folk.

Möjlighet att plocka in de nyheter som intresserar 

För Landsbygdens Folk innebär samarbetet att tidningen på sin egen webbplats fritt har möjlighet att ta in det innehåll från svenska.yle.fi som möter de egna läsarnas intressen. Främst kommer det att handla om bevakningen av jord- och skogsbruk, men även miljö- och klimatnyheter ges utrymme. 

Staffan Pehrman, chefredaktör vid Landsbygdens Folk, ser fram emot samarbetet och dess många fördelar.

– Svenska Yle håller i trådarna för Svenskfinlands största nyhetsredaktion och man är dessutom väldigt kunniga gällande webb. För oss på en lantbrukstidning med begränsade resurser, är det både nyttigt och viktigt att få ta del av den bevakningen, konstaterar Pehrman.

Johanna Törn-Mangs hoppas att fler samarbeten kan inledas med andra finlandssvenska mediehus.

–  Vi är övertygade om att ett ökat samarbete inom den finlandssvenska mediebranschen gynnar oss alla, konstaterar Törn-Mangs.

På finskt håll finns en liknande tjänst, där Yle samarbetar med Maaseudun Tulevaisuus.   Tjänsterna bygger på Yles partner API-gränssnitt, en teknisk lösning som gör att det är lätt att utvidga samarbetet till att omfatta fler mediehus.

Landsbygdens Folk är Finlands enda svenskspråkiga lantbrukstidning och har en normalupplaga på 6800 exemplar. Papperstidningen utkommer en gång i veckan.