Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Pappersfabriken Sappi i Lojo slutar använda stenkol – övergår till biobränsle om drygt ett år

Från 2021
Sappis nya pannanläggning i Gerknäs i Lojo.
Bildtext Genom att sluta använda fossila bränslen, som stenkol, och övergå till förnybara biobränslen bidrar Sappi i Gerknäs till att motverka klimatförändringen, skriver fabrikschef Martti Savelainen i ett pressmeddelande.
Bild: Sappi

Kraftverket vid pappersfabriken i Gerknäs i Lojo slutar använda stenkol. Sappi investerar drygt tio miljoner euro och målet är att fabriken övergår till att använda förnybara biobränslen senast i mars 2023.

I ett pressmeddelande från Sappi står att fabrikens direkta koldioxidutsläpp kommer att minska med nästan 90 procent, vilket betyder cirka 230 000 koldioxidton per år.

I och med att Sappi förnyar sin energiproduktion, bygger man nya anläggningar för mottagning, förvaring och behandling av biobränslen i Gerknäs. Hit hör bland annat bark och skogsflis.

Pappersfabriken i Gerknäs är en av företaget Sappis sista fabriker som delvis drivs med stenkol och därför har investeringen också betydelse för Sappi Europe, vars klimatmål är att helt kunna slopa användningen av stenkol.

Det nuvarande kraftverket vid pappersfabriken i Gerknäs blev färdigt 2015 och har en bränslepanna där man också kan använda biobränsle.

Lojo stad ville redan under byggnadsskedet att kraftverket skulle undvika använda stenkol.

Källa: Pressmeddelande från Sappi