Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Gummorna och gubbarna blir helt förvirrade om vi inte är på vår vanliga plats" – ilska bland Salutorgets försäljare som tvingas flytta på sig för Tomasmarknaden

Från 2021
Bister man med ylletröja, mössa och förkläde.
Bildtext Tuomas Kajasola tycker att staden behandlar torgförsäljarna fel.
Bild: Karin Filén / Yle

Torgförsäljarna på Salutorget kommer att vara tvungna att flytta på sig en bit för att ge utrymme för julevenemanget Tomasmarknaden. Försäljarna är nu oroliga för att kunderna inte ska hitta dem, och att de ska gå miste om den för dem viktiga julhandeln.

– När jag var en liten flicka sålde jag metmask för tjugo penni styck där borta vid Kolerabassängen. Mina barn har krupit omkring här under borden. Jag har jobbat på torget hela mitt liv. Nu känner jag att det inte betyder något alls för staden.

Tuula Matero är besviken. Hon står bakom ett fång av blommor i torgståndet där hon och hennes man Jouni förutom blommor också säljer svamp, frukter och bär. Hon har arbetat med det i fyrtio år och har tagit över verksamheten efter sin mamma, som också var torgförsäljare på Salutorget.

Nu känner hon sig alltså illa behandlad av hyresvärden för torgplatsen, Helsingfors stad. Hon och de övriga fasta hyresgästerna på Salutorget kommer att vara tvungna att flytta på sig för att ge utrymme för Tomasmarknaden.

Kvinna med blommor.
Bildtext En riktig veteran på Salutorget är Tuula Matero.
Bild: Karin Filén / Yle

Tomasmarknaden hålls vanligtvis på Senatstorget, men på grund av att belysningen vid torget förbättras var man tvungna att i år hitta en annan plats. Till följd av det kommer torgförsäljarna på Salutorget att få flytta sig några tiotals meter österut, till andra sidan av Kejsarinnans sten.

– Vi är rädda för att kunderna inte kommer att hitta oss bakom marknaden, säger Tuula Matero. Inte ens våra stamkunder kommer att veta var vi finns.

Trattkantareller i en hög.
Bildtext Svamp är en av många produkter som torgförsäljare säljer på Salutorget.
Bild: Karin Filén / Yle

Tuula Matero är orolig för att de i år ska missa den viktiga inkomsten som julförsäljningen ger.

– Det är det vi lever på när vi inte är här under de kalla månaderna i början av året, säger hon.

Hennes man Jouni nickar, och tillägger:

– Vi vet inte heller hur det blir med belysningen. Kommer vi att stå där längre borta i mörker medan man bara lyser upp Tomasmarknaden?

"Måste vara enhetligt"

Stuba Nikula, vd för Helsingfors stads evenemangsstiftelse, berättar att man länge funderade på var Tomasmarknaden skulle hållas i år, då Senatstorget inte kommer på fråga. Medborgarplatsen och Kajsaniemiparken var två alternativ som kom upp.

– På Salutorget får man ändå den bästa julstämningen, menar han bestämt.

Nikula känner till torgförsäljarnas oro, men tror att de i stället kommer att ha nytta av att Tomasmarknaden ordnas på torget.

– Marknaden har upp till 300 000 besökare. Det här är en bra sak för alla.

En man står och lutar mot ett trädbord på ett torg.
Bildtext Stuba Nikula tycker att Salutorget var den enda tänkbara platsen för Tomasmarknaden då Senatstorget inte var en möjlighet. (Bilden är tagen under Strömmingsmarknaden.)
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

Men varför kan inte torgförsäljarna få hållas där de är då? Kan man inte bygga upp marknaden kring dem? Nej, tycker han.

– Hela idén med Tomasmarknaden är att det är en helhet. Vi använder små stugor och det blir konstigt om man blandar in torgstånden.

Kan man inte svänga på det hela då, så att marknaden börjar efter torgstånden? Det fungerar inte heller, tycker Nikula.

– Vi kommer också att använda området kring Havis Amanda för att allt ska rymmas. Vi kan inte ha torgstånden där i mitten, det skulle dela marknaden i två delar.

myyntikojuja ja tuomikirkko taustalla 2019
Bildtext Tomasmarknaden har vanligtvis ägt rum på Senatstorget.
Bild: Juha Heikanen / Yle

Stuba Nikula påpekar att torgförsäljarna har blivit erbjudna att hyra stugor.

– Men de är nog dyrare, säger han.

Stuba Nikula försäkrar att man kommer att se till att också torgförsäljarna syns i skyltningen. Däremot kommer man bara att lysa upp Tomasmarknaden.

Arg fiskförsäljare

Tuomas Kajasola, som står bakom sin fiskdisk och skrubbar ett skärbräde med hårda tag, är inte övertygad

– Ja vad kan man säga? Det här är ju fel.

Kajasola har sålt fisk på Salutorget sedan 1993. Han misstänker precis som Tuula Matero att torgförsäljarna inte kommer att dra någon nytta av att det kommer folk till Salutorget under marknaden.

– Gummorna och gubbarna blir helt förvirrade om de inte hittar oss på vår vanliga plats. Staden måste åtminstone informera tydligt om var vi finns.

December är den viktigaste månaden på året för en fiskförsäljare, berättar Kajasola. Under veckan före jul säljer han lika mycket som han annars gör under en och en halv månad.

Fiskar i fiskdisk.
Bild: Karin Filén / Yle

Han tänker inte nappa på alternativet att hyra en av stugorna under Tomasmarknaden. Han behöver mera utrymme, säger han, och det skulle inte finnas någonstans att ha bilen som han behöver för att transportera varorna.

– Man kunde tänka sig att vi skulle ha vårt stånd längre borta, och så en stuga på marknaden där vi skulle sälja inlagda produkter. Men problemet är att man förbinder sig till att vara på marknaden hela tiden. Det skulle inte löna sig för oss, för folk köper bara sin fisk strax innan jul.

Tomasmarknaden är planerad att hållas 27.11–22.12. Torgförsäljarna har skickat en överklagan till staden om saken.