Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Antalet coronasmittade ökar i Raseborg igen: ”Smittalen går upp och ner som en jojo”

Från 2021
Coronavaccinering
Bildtext Antalet coronafall ökar igen samtidigt som Raseborg öppnar tidsbokning för den tredje vaccindosen. Arkivbild.
Bild: Petteri Bülow / Yle

I början av den här veckan, måndag och tisdag, rapporterades 20 nya fall av covid-19 i Raseborg. Det är en hel del nya insjuknade jämfört med tidigare två veckor med totalt 31 fall.

”Smittalen går nu upp och ner som en jojo. Vecka 41 hade vi bara tre nya fall i Raseborg, vecka 42 fick vi 28 nya fall och den här veckan har börjat med rivstart med 14 bekräftade positiva fall på måndagen och sex stycken på tisdagen”, berättar chefsläkare Tove Wide i Raseborgs veckovisa coronaöversikt.

Bland de smittade finns också äldre, åldersspektret den senaste veckan är mellan sex och 67 år.

Incidensen i Raseborg är 113/100 000 invånare/14 dagar.

Raseborg har haft exponeringar i några skolor och i en boendeenhet för äldre. Smittspårningen är gjord och klienter på boendeenheten har inte blivit exponerade.

Tredje vaccindos på kommande

Från och med måndagen den första november kommer Raseborg att öppna tidsbokningen för en tredje vaccindos.

Staden erbjuder den tredje vaccindosen enigt THL:s rekommendation, det vill säga till alla som fyllt 60 år, alla som fyllt tolv år och som hör till riskgrupp 1 eller 2 och till alla som fyllt tolv år och har kraftigt nedsatt immunförsvar.

Den tredje dosen kan ges tidigast sex månader efter den andra vaccindosen.

Tidsbokningen i Raseborg sköts per telefon och har också en uppringningstjänst. Numret är 019 -289 3141.

I det här skedet går det inte att boka tid på nätet för en tredje dos.

Raseborg kommer också att fortsätta erbjuda så kallade pop up-vaccineringar.

Chefsläkarens råd: Tänk inte bara "jag själv"

Chefsläkare Tove Wide har de senaste dagarna fått frågor om det finns orsak att vara orolig.

”De allra flesta tillfrisknar hemma och nästan alla vaccinerade och yngre har lindriga symtom. Vi har ändå ett ansvar att skydda dem som är mer utsatta. Det är lätt att tänka att då alla som kommit in på sjukhuset trots vaccin haft en bakomliggande sjukdom, så gäller fara inte mig eller mina närmaste. Trots allt finns det i arbetslivet många människor som genomgått behandling för cancer eller som av olika orsaker har medicinering som sänker immunförsvaret.”

Tove Wide poängterar att det gäller att hålla fast vid goda rutiner vad gäller handhygien och att hållas hemma när en förkylning drabbar.

”Det gäller inte bara att tänka ”jag själv” utan framför allt på dem som har större risk för svår sjukdom. Vi kan inte alltid veta vem de är”, säger Raseborgs chefsläkare Tove Wide.