Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Väntar alla tiders sista omgång i fotbollsligan? Dubbla medaljstrider på menyn – och HJK har guldgrepp efter Riskis derbymål: "Där vi hör hemma nu"

Från 2021
HJK firar derbyseger.
Bildtext Daniel O'Shaughnessy ledde HJK:s segerfest med fansen.
Bild: Lehtikuva

Allt på spel i Kuopio på söndag – och HJK åker till seriefinalen som tabelletta. KuPS tappade guldgreppet i Seinäjoki och måste vinna i sista omgången.

Alla tiders avslutning i den inhemska ligafotbollen?

Årets upplösning är åtminstone svårslagen. I Kuopio gör KuPS och HJK upp om guldet i sista omgången, samtidigt spelar FC Inter och SJK om bronset i Åbo.

– Det blir en otroligt rolig dag. Fullsatt, två lag som vill vinna guld. Det kan inte bli bättre. Det är absolut ingen skillnad vem som är tabelletta, säger HJK:s Roope Riski.

Faktum är ändå att HJK har klättrat ikapp och förbi KuPS i guldstriden. Kuopiolaget har tappat serieledningen efter två raka kryss – och nu är det HJK som leder med en poäng.

HJK kan tacka Roope Riski för det. Han gjorde ett av målen när ”Klubi” slog Inter i söndags och fyllde på med att göra enda fullträffen i onsdagens derby mot HIFK.

– Det känns väldigt, väldigt bra. Det var en måstematch i dag – och det var otroligt skönt att få göra målet framför våra supportrar.

Tabelltoppen inför sista omgången
LagSpelade matcherMålskillnadPoäng
1. HJK262258
2. KuPS262657
3. FC Inter261645
4. SJK26845
5. HIFK26-335

KuPS kvitterade två gånger

KuPS hade chansen att säkra guldet i kväll, men det hade krävts seger mot SJK samtidigt som HJK förlorade derbyt.

KuPS spelade 2–2 i Seinäjoki efter att ha kvitterat två gånger. Resultatutvecklingen i den matchen gick som en tråd genom de nittio minuterna i Tölö.

– Speakern ropade ut det med jämna mellanrum och det skapade lite tryck, säger Riski och ler.

– I något skede la jag märke till att SJK ledde, men det var fullt fokus på vårt. Ett kryss hade inte hjälpt oss speciellt mycket, säger Daniel O’Shaughnessy.

Roope Riski firar mål i HJK.
Bildtext Roope Riski satte avgörandet.
Bild: Lehtikuva

HJK:s lagkapten gav HIFK plus för försvarsspelet, men konstaterar – helt korrekt – att HJK förtjänade segern. Riski avgjorde med en knapp kvart kvar och målet var slutpunkten för en stark period.

– Vi litar på Roope. Han är vår försteanfallare. Vi var förtjänta av segern, men när det bara står 1–0 kan en studs gå fel och ställa till det. Vi försvarade oss ändå bra, säger O’Shaughnessy.

"Där vi hör hemma nu"

Nu väntar alltså en helt avgörande seriefinal i Kuopio på söndag.

KuPS var i samma läge för två år sen. När laget tog sin första ligatitel på över fyra decennium avgjordes allt i sista omgången med en seger mot guldkonkurrenten Inter.

– Vi har gått på attack hela säsongen och vi ändrar inget på söndag. Om HJK stoppar oss förtjänar de titeln, säger KuPS-tränaren Simo Valakari enligt HS.

Med tanke på förutsättningarna inför säsongen har KuPS allt att vinna. HJK är den enorma titelfavoriten som har vacklat, men som går in på upploppet som ledare trots allt.

– Nu är vi där vi hör hemma i tabellen. Vi har ett högt självförtroende och åker dit för att vinna och slå in sista spiken i kistan, säger O’Shaughnessy.

Med en lucka på en pinne är alltså KuPS piskat att vinna.

– Det här förändrar ingenting för oss. Alla förväntar sig att vi vinner varje match som vi spelar i Finland – och vi vill vinna i Kuopio också, säger HJK-tränaren Toni Koskela.

Upplagt för dramatik på söndag – Kuopio blir skådeplats för en riktig fotbollsfest.

Fotbollsligan

Övre slutserien:

SJK–KuPS 2–2 (2–1)

HJK–HIFK 1–0 (0–0)

Ilves–FC Inter 0–2 (0–1)

Nedre slutserien:

FC Honka–AC Oulu 6–1 (3–0)

KTP–Haka 2–4 (0–3)

IFK Mariehamn–FC Lahti 0–3 (0–1)

Diskussion om artikeln