Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iivo Niskanen kryper till korset – återgår till beprövat träningsprogram: ”Behöver inte trolla fram en kanin ur hatten”

Iivo Niskanen under lägret i Val Senales 2021.
Bildtext Iivo Niskanen befinner sig på höghöjdsläger i Val Senales.

Iivo Niskanen gör sig redo för en ny OS-säsong. Förra vintern var en smärre missräkning för Finlands obestridliga skidkung och därför har han återgått till gamla beprövade metoder i sitt träningsupplägg.

För ett år sen bedyrade Niskanen att han aldrig varit i bättre form. Han hade krossat sina rekord under sommarens tester och förväntningarna var skyhöga.

Då säsongen väl kom i gång var resultaten inte de han hade förväntat sig. Toppformen uteblev och han lyckades inte nå prispallen i ett enda individuellt världscuplopp.

– Jag var i hyfsad form under försäsongen och VM, men den absoluta toppformen hade jag någon gång på sommaren, säger Niskanen i en intervju för Yle Urheilu.

Tränaren Olli Ohtonens träningsprogram innehöll extremt intensiva pass och Niskanen medger att det blev för mycket.

– Nu har vi i det stora hela återgått till det gamla upplägget.

Tredje höghöjdslägret pågår

OS i Peking inleds om 100 dagar och Niskanen har naturligtvis årets huvudmål redan i tankarna. Hans fokus under det pågående höghöjdslägret i italienska Val Senales ligger på att undvika misstag i träningarna och göra jämngoda träningspass.

Det viktigaste för Niskanen är att vara frisk och återhämta sig till fullo efter varje träning.

– Jag behöver inte börja trolla fram en kanin ur hatten. Banorna i Peking och det att OS arrangeras på hög höjd är inget större problem, säger han.

Iivo Niskanen.
Bildtext Iivo Niskanen vann OS-guld på femmilen i Pyeongchang.

OS-banorna ett mysterium

Finlands landslag har satsat stort på höghöjdsläger i och med att man åker på 1 800 meters höjd under OS.

Det nu pågående tredje lägret för träningssäsongen kan ha en stor betydelse tror Niskanen.

– Jag hoppas att jag får en bra känsla i kroppen. Om jag återhämtar mig väl så leder det till jag får en bra start på att tävlingssäsongen. I det här skedet av säsongen har jag mer att förlora än att vinna, säger han.

Längdskidåkningen i OS arrangeras i Zhangjiakou som ligger ungefär 200 kilometer nordost om Peking. Banorna och förhållandena är ett mysterium för de flesta eftersom vårens världscuptävlingar i Zhangjiakou blev inhiberade på grund av coronapandemin.