Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En miljon euro per dag – EU-domstolen dömer Polen till jätteböter i domstolstvisten

Från 2021
Bild på folkmassa där personer håller upp Polens och EU:s flagga.
Bildtext Majoriteten av polackerna är positivt inställda till EU trots konflikten mellan den polska regeringen och Bryssel.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Polen ska, enligt en dom från EU-domstolen, betala en miljon euro i böter per dygn – om den polska regeringen inte upplöser den kritiserade disciplinnämnden för den polska högsta domstolen.

EU-domstolen uppger i sitt domslut att böterna behövs för att undvika allvarliga och oreparerbara skador på EU:s juridiska struktur och värden.

Disciplinnämnden är tillsatt av den polska regeringen som en del av en domstolsreform som enligt EU inskränker på rättsstatsprincipen.

Nämnden har som uppgift att övervaka domstolen och många polska domare anser att den ger regeringen möjlighet att påverka domstolens arbete.

Den polska regeringen har efter en tidigare EU-dom lovat att avveckla disciplinnämnden, men hittills har löftet inte uppfyllts. I september fick EU-kommissionen nog och bad EU-domstolen att besluta om böter.

Domen är ytterligare en upptrappning på den infekterade konflikten mellan Polens nationalkonservativa regering och EU.

Infekterad konflikt

Onsdagens EU-dom kommer efter att Polens konstitutionsdomstol beslutat att delar av EU:s grundfördrag strider mot den polska författningen.

Beslutet väckte upprörda reaktioner från flera EU-länder, som anser att Polen öppet bryter mot unionens grundprinciper. Att domen kom efter en förfrågan från premiärminister Mateusz Morawiecki minskade inte ilskan.

‒ Ni kan inte bara lägga beslag på alla pengar och samtidigt vägra acceptera värdena, sa Belgiens premiärminister Alexander De Croo och varnade Polen för att behandla EU som pengamaskin.

Polens regering har ännu inte sagt om de kommer att betala böterna. Men annars var reaktionerna ilskna.

Regeringstalesmannen Piotr Muller anklagade EU för utpressning och usurpation.

Biträdande justitieminister Sebastian Kaleta fördömde också domen och hänvisade till den polska författningsdomstolens beslut.

‒ EU-domstolen ignorerar helt den polska författningen och den polska författningsdomstolens beslut, skriver han på Twitter.

Polens nationalkonservativa regeringsparti Lag och Rättvisa anklagar EU-kommissionen för att överträda sina befogenheter genom att försöka stoppa Polens domstolsreformer.

Källor: Reuters, AP, AFP