Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Piffen arbetar hårt för en fortsättning: "Inom de närmaste dagarna har vi kontraktet klart"

Från 2021
Uppdaterad 28.10.2021 10:27.
Piffen mötte TPV på hemmaplan söndagen den 10.10
Bildtext Piffen var steget bättre i fotbollens division två den gångna säsongen och är nu redo för spel i högre divisioner.
Bild: Arash Matin / Yle

Inom Piffens fotbollssektion pågår ett febrilt arbete med att göra de utredningar som krävs för att lämna in licensansökan för spel i fotbollens division ett. Klubben har träffat representanter för Bollförbundet och gått igenom de krav som ställs på exempelvis Pajbacka för att kunna spela i den högre serien.

– Bollförbundet besökte Pargas förra veckan och då gick vi igenom de krav som krävs för spel i ettan, säger fotbollsektionens vice ordförande Stefan Nyberg.

– Efter mötet var vi lättade eftersom förbundets krav på belysning inte längre var ett måste.

Nyberg anser att belysningen hade blivit för dyr för både klubben och staden. Men nu behövs det alltså inga konkreta snabba planer för det här, vilket underlättar arbetet på sikt.

– Men vi måste se över läktarna och speciellt skapa bättre förutsättningar för bortasupportrar och lagen som vi möter i ettan, säger Nyberg. Det kräver nu en del investeringar som vi förhandlar om med Pargas stad.

Pargas stad redo att stödja föreningens resa

Diskussionerna med representanter för Pargas stad har förts i god anda och åtminstone hittills har staden varit positivt inställda till Piffens målsättningar.

– Alla känner till att stadens ekonomi är ansträngd och att det inte finns rum för större investeringar just nu, säger Nyberg. Vi utreder nu hur stora summor vi behöver för att bygga de läktarplatser som behövs nästa säsong.

Piffen har redan tidigare visat att det finns en stark talkoanda inom föreningen. Nyberg sticker inte under stol med att det nu också krävs att frivilliga ställer upp för föreningen.

Stefan Strömborg kramar om en av sina spelare.
Bildtext Piffens tränare Stefan Strömborg tackar spelarna för den gånga säsongen i division 2.
Bild: Arash Matin / Yle

– Kan vi samla gänget till talko så tror jag nog att vi ska greja de fysiska krav som ställs på Pajbacka, säger Nyberg. Det kan krävas något från staden men det ska nog gå att ordna tror jag.

Den 24 november ska Piffen lämna in sin licensansökan till Bollförbundet som sedan beslutar om klubben kan spela i division ett eller inte.

Strömborg efterlyser professionalitet

Tränaren Stefan Strömborg förhandlar som bäst med klubben om en fortsättning. Till Yle Åboland säger Strömborg att det ännu ska finslipas lite detaljer men att det ser bra ut så här långt.

– Vad gäller kontraktet så är det upp till Piffen att berätta hur de vill göra men de vet hur jag känner, säger Strömborg.

– Ska laget ha en chans i Ettan krävs det professionalitet genom hela organisationen från högsta ledningen ner till spelplanen.

Piffens fotbollslag firar avancemanget till division 1
Bildtext Så här glada var Piffens spelare då det stod klart att laget är redo för division 1.
Bild: Arash Matin / Yle

Med det menar Strömborg att det kommer att krävas hårt arbete då allvaret börjar på våren. För att klara sig måste laget vara berett att bli lite bättre, träna litet mer och lägga in en högre växel.

– Det gäller förutom mig själv också alla i hela laget, men jag ser att vi har alla chanser att klara oss för grunden vi står på är stabil. Vi har byggt det här tillsammans och nu kan vi gå vidare mot större utmaningar, säger Strömborg.

Strömborgs kontrakt fem före färdigt

Nyberg betonar att Piffen alltid haft en önskan att Strömborg kan fortsätta lotsa Piffens fotbollsherrar.

– Inom de närmaste dagarna ska vi nog ha ett underskrivet kontrakt att visa upp, säger Nyberg. Det tror jag nog.

Strömborg själv har siktet inställt på nästa säsong och grovarbetet inleds så småningom.

– Först ska vi se vem från årets lag vill fortsätta och vilka byggklossar vi har, säger Strömborg. Efter det vet vi mer vad vi behöver satsa på.

"Spel mot storklubben TPS är en dröm som går i uppfyllelse"

Om allt går vägen och Piffen får licens för spel i Ettan så kommer laget att få spela mot Åbolaget TPS.

Åbolaget misslyckades ta sig vidare till spel i Ligan och kommer också nästa säsong att spela division ett-fotboll.

En VPS-spelare glidtacklar en TPS-spelare.
Bildtext TPS misslyckades med att stiga till fotbollsligan och fortsätter spela i Ettan nästa säsong.
Bild: Arash Matin / Yle

– Nog är det en dröm som går i uppfyllelse för både spelare och supportrar då vi kan möta TPS hemma på Pajbacka, säger Strömborg.

TPS-lotsen Jonathan Johansson har ett förflutet inom Piffen och har en option att fortsätta träna Åbolaget. Men hittills har TPS klubbledning inte meddelat om de är intresserade av att infria den optionen.

Har du rum för Tintti Johansson i tränarstaben om han inte fortsätter med TPS?

– Haha, om du frågar mig personligen så finns det alltid en plats för Tintti Johansson inom Piffen, säger en skrattande Strömborg. Välkommen hem Tintti!

Jonatan Johansson, Greenock Morton.
Bildtext TPS-tränaren Jonathan Johansson är alltid välkommen tillbaka till Pargas.
Bild: Jonathan Mitchell / Greenock Morton FC

Piffen förbereder sig för division ett

8:06