Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Här kommer klimatkollen – och fyra andra nyheter att hålla ögonen på

Från 2021
Närbild på gula höstlöv.
Bildtext Har du redan krattat bort höstlöven? I dag är kanske inte roligaste dagen att göra det, eftersom det ser ut att börja regna på eftermiddagen.
Bild: Yle / Mira Bäck

God morgon! Här listar vi några nyheter att ha koll på den här morgonen.

Hur går det för Finlands klimatinsatser?

I dag publiceras Svenska Yles nya utsläppsmätare. Med den kan du följa med hur det går för Finlands utsläppsmål. Hur nära är vi att lyckas uppfylla målen? Eller snarare: Hur långt ifrån att lyckas är vi fortfarande?

Läs också reporter Marianne Sundholms översikt om vad som komma skall i den finländska klimatpolitiken den närmaste framtiden.

Empati – vem bryr sig egentligen?

Empati kan både hjälpa och stjälpa när en läkare ska göra en proffsig bedömning om hur en patient mår. Men hur går det när patienten får en läkare som verkar ha brist på empati?

Denjah Leinson träffade en läkare som inte klarade av att läsa av Denjahs tillstånd. Denjah valde att anmäla läkaren.

En läkare som ler och håller en man i handen.
Bildtext Empati är en del av vården, men olika personer visar olika mycket empati.
Bild: Mostphotos/MICHAEL ERHARDSSON

Det finns studier om hur empatin hos läkare påverkas. Det kan handla om för mycket tidspress på jobbet och jargongen på arbetsplatsen. Det finns också forskning som tyder på att empati kan minska med åren.

EU går igenom Finlands återhämtningsplan

I dag torde det komma lite extra klirr i statskassan. EU:s finansministrar ska syna Finlands återhämtningsplan efter coronakrisen. Om den godkänns kan en första omgång pengar ur unionens återhämtningsfond betalas ut. Det handlar om cirka 270 miljoner euro.

Inget tyder på att ministrarna skulle underkänna Finlands plan.

Det är verkligen inte fråga om gratis pengar. Finland att höra till de länder som betalar in mer i fonden än vad man får tillbaka i form av bidrag. Dessutom ser det ut som om medlemsavgiften i EU höjs, samtidigt som unionen funderar på att skaffa en del andra inkomstkällor.

USA:s utrikesminister diskuterade om militärkuppen i Sudan

Militärkuppen i Sudan i måndags har fått flera personer och instanser att reagera.

USA:s utrikesminister Antony Blinken har fördömt militärkuppen i Sudan i ett telefonsamtal med Sudans utrikesminister Mariam Sadiq al-Mahdi.

Blinken sade att utrikesministrarna diskuterade hur man bäst kan stöda det sudanesiska folkets strävan att återgå till civilstyre efter militärkuppen.

Tidigare har USA, Världsbanken, EU och Afrikanska Unionen fryst allt samarbete med militärjuntan i Sudan och största delen av biståndet har lagts på is.

De Gröna väljer ordförande för sin riksdagsgrupp

Flera personer har fått nya uppgifter inom De Gröna på sistone och i dag är det dags för nästa varv i karusellen. Emma Kari ska bli miljöminister och då lämnar hon uppdraget som ordförande för partiets riksdagsgrupp. Vem får hennes plats?

Åtminstone Atte Harjanne och Jenni Pitko har nämnts i förhandsspekulationerna och de har visat intresse. Även Saara Hyrkkö uppges fundera på att ställa upp i valet.

De Grönas ordförande Maria Ohisalo blir snart föräldraledig och då greppar Iiris Suomela klubban i egenskap av vikarierande ordförande. Ohisalo är också inrikesminister och den posten ska nuvarande miljöminister Krista Mikkonen ta över. Då blir platsen som miljöminister tom, men där hoppar Emma Kari in. I dag ska alltså Karis vikarie som riksdagsgruppens ordförande väljas.

Emma Kari.
Bildtext Emma Kari blir miljöminister, vem ska få hennes plats som ordförande för De Grönas riksdagsgrupp?
Bild: Markku Pitkänen / Yle

Väder

Det är mulet i dag. Till att börja med snöar det i norr, och under dagen börjar det regna i landet södra och mellersta delar. Temperaturen i landets södra och mellersta delar, 6 till 10 grader, i Norra Österbotten och Kajanaland 2 till 8 plusgrader och i Lappland plus 2 till minus 5.

Väglaget är dåligt på många håll i Lappland och Norra Österbotten.