Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Snart stannar Den Gröna karusellen – vem blir ny gruppordförande?

Från 2021
Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) under partistyrelsens presskonferens den 1 oktober 2021.
Bildtext Ordförande Maria Ohisalo blir föräldraledig och så länge hon är borta omfördelas ansvaret inom partiet.
Bild: Lehtikuva

I dag blir det klart vem som ska axla ansvaret som ordförande för De Grönas riksdagsgrupp i vinter. Det fullbordar, åtminstone för stunden, partiets ansvarsrumba.

De Gröna har flera ansvarsfulla poster att dela ut, och nu återstår endast en att besätta. När partiet har fått en ny ordförande för riksdagsgruppen borde postutdelningen lugna ner sig några månader.

Det som har hänt hittills är att partiordförande Maria Ohisalo ska bli föräldraledig. Då greppar Iiris Suomela klubban i egenskap av vikarierande ordförande. Ohisalo är också inrikesminister och den posten ska nuvarande miljöminister Krista Mikkonen ta över. Då blir platsen som miljöminister tom, men där hoppar Emma Kari in.

Det är där vi är nu. Emma Kari är riksdagsgruppens ordförande och den platsen lämnar hon när hon blir miljöminister. Nu ska en ny gruppordförande utses.

Åtminstone två namn har nämnts i förhandsspekulationerna. Jenni Pitko och Atte Harjanne är intresserade.

Både Pitko och Harjanne har sina fördelar

För Jenni Pitko talar att hon redan tidigare har varit ordförande för riksdagsgruppen. Hon var vikarie när Emma Kari var föräldraledig.

För Atte Harjanne talar att han fick ett brett stöd när partiet valde vice ordförande i höstas. Han fick klart flest röster av de tre vice ordförandena och han sågs därmed som en potentiell kandidat till att vikariera som partiordförande. Han var ändå mer intresserad av att bli minister, men den gången fick han lämna mötesbordet tomhänt. Det som talar emot Harjanne är att han är partiets vice ordförande, och av tradition har gruppordförande täta, men inte har alltför täta, band till partiledningen.

Även Saara Hyrkkö har sagt att hon ska fundera på om hon vill ställa upp i gruppordförandevalet.

Det är alltså läget nu.

En ny karusell väntas när Maria Ohisalo återvänder från föräldraledigheten, men då är vissa roller redan bestämda. Iiris Suomela och Emma Kari får stiga åt sidan när Ohisalo blir ordförande och miljöminister. Än så länge är det oklart om Kari då förväntar sig att få återvända till uppdraget som gruppordförande.