Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Här har du hösten på en tallrik – testa Kenny Sundqvists stekta kassler med syrlig chutney och potatis- och palsternacksmos

När kocken Kenny Sundqvist tillreder griskött väljer han gärna ett med insprängt fett. Vill man ha kött med riktigt mycket smak krävs nämligen lite smakbärande fett, vi har blivit onödigt filéfixerade.

En man i ett kök gör mat vid en spis

I det här fallet används grisnacke eller kassler som serveras med rostade rotfrukter, potatis- och palsternacksmos och en chutney som enligt Kenny också kunde kallas för nordisk sötsursås. Äpple är basen, bären väljer du själv. Passar som tillbehör till grytor, stek eller varför inte på ostbrickan.

Krusbärs-äppelchutney i en skål

Snabb krusbärs- och äppelchutney

Det här behöver du:

2 små äpplen, tärnade med skal

1-2 dl krusbär (eller andra syrliga bär t.ex. röda vinbär, svarta vinbär, lingon)

1/2 dl vatten

2 msk soja

2 msk honung

1- 1 ½ lök, finhackad

1 lagerblad

lite peppar

Krusbärs i en skål på ett bord

Gör så här:

  1. Blanda allt i en kastrull förutom krusbären.

  2. Koka på svag värme tills nästan all vätska kokat bort.

  3. Tillsätt krusbären och låt koka i någon minut. Bären får gå sönder.

Rotfrukster i en ungsform

Ugnsbakad morot och rödbeta

Tips! Baka gärna rotfrukter med skal.

Det här behöver du:

räkna med minst 1 kg rotfrukter till 4 portioner

olja

flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Skrubba rotfrukter rena och sätt dem på en ugnsplåt. 

  3. Ringla över olja och tillsätt lite flingsalt. 

  4. Baka rotfrukterna ca 35-40 minuter eller tills de är mjuka.

Rotfrukter i en skål på ett bord

Potatis- och palsternacksmos

Det här behöver du till 4-6 portioner:

600 g potatis 

300 g palsternacka

100 g smör

1 msk salt

ca 3 dl grädde

Gör så här:

  1. Koka de skalade potatisarna och palsternacka i saltat vatten tills de är mjuka.

  2. Häll bort nästan allt vatten, men spara lite av potatisvattnet till moset.

  3. Tillsätt grädde och smöret.

  4. Mosa till den konsistens som du själv föredrar.

Kött i en stekpanna

Stekt kassler

Det här behöver du:

150 g kassler per portion

smör till stekning

1 burk smetana till servering

Kött i en ungsform

Gör så här:

  1. Skär köttet i portionsbitar. 

  2. Bryn köttskivorna på hög värme i en stekpanna med smör för att få en bra yta på biffarna. Tänk på att stekytan också är en krydda, ju mer du får av den desto bättre. 

  3. Lägg över de stekta köttskivorna i en ugnsfast form.

  4. Sätt in i ugnen på 150 grader ca 10 minuter eller tills köttet har en innertemperatur på ca 70 grader. 

Servera köttet med chutney, mos, rostade rotfrukter och smetana.