Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike kräver Storbritannien på fler fiskelicenser – beslagtog brittisk trålare och hotar bryta strömtillförseln till brittiska öar

Från 2021
Uppdaterad 28.10.2021 14:40.
Fiskebåt och fiskar
Bildtext Fiske i Engelska kanalen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press/Vickie Flores

Ilska råder i Frankrike för att franska fiskare inte ges tillräckligt med licenser för fiske i brittiska vatten. Tvisten har pågått ända sedan Storbritannien lämnade EU.

Frankrike anser sig ha rätt till fler licenser, och beskyller Storbritannien för att bryta mot brexitöverenskommelser.

Konflikten har lett till en spänd situation till havs, ofta kring de brittiska öarna Jersey och Guernsey i Engelska kanalen.

Frankrike hotar nu Storbritannien med mer riktade straffåtgärder på andra än rent maritima områden.

Hot om utvidgade sanktioner från fransk sida

Gabriel Attal, talesman för den franska regeringen, säger att Frankrike håller på att utarbeta en sanktionslista. Om inga framsteg nås i förhandlingarna med Storbritannien kommer en del sanktioner att snabbt träda i kraft.

– Vårt tålamod har nått sina gränser, sa Attal. Enligt honom kan konflikten påverka Frankrikes distribuering av elektricitet till Storbritannien

Jersey och Guernsey ligger intill den franska kusten och det är huvudsakligen Frankrike som står för leveransen av elektricitet till öarna.

Fiskare på en fiskebåt
Bildtext Franska fiskare.
Bild: EPA-EFE/All Over Press/YOAN VALAT

Frankrike planerar skärpta gränskontroller

Också Frankrikes EU-minister Clément Beaune varnar för en upptrappning av konflikten om fiskelicenser. Han talar om skärpta, detaljerade gränskontroller för varor från Storbritannien - och detta gäller också andra produkter än fisk.

Frankrike har också hotat med att upphöra med fisk- och skaldjursinförsel från Storbritannien.

Frankrike har varnat Storbritannien för att brittiska fiskebåtar inte kommer att släppas in i en del franska hamnar nästa vecka. Brittiska båtar och lastbilar kommer att kontrolleras extra noga om ingen lösning nås i tvisten om licenser före den 2 november.

Fiskar i en fiskdisk.
Bild: EPA-EFE/All Over Press7Robert Perry

Brittiska trålare beslagtogs och bötfälldes

Frankrike beslagtog i dag en brittisk trålare och bötfällde en annan.

Enligt Frankrikes minister för maritima frågor, Annick Girardin, hade båtarna förorsakat problem i den franska hamnstaden Calais. Den ena trålaren "The Cornelis" hade enligt Frankrike fiskat musslor utan licens och blev därför omdirigerad till Calais där den beslagtogs.

Kaptenen riskerar böter, och trålaren kvarhålls till ersättningar har betalats. Också fiskefångsten kan konfiskeras, skriver Girardin på Twitter.

Samtidigt bötfälldes en annan trålare som vägrade gå med på en kontroll som Frankrikes anser att är obligatorisk för brittiska fartyg under säsongen för musselfiske.

Enligt ministern är dessa åtgärder kopplade till den pågående tvisten mellan länderna.

Den brittiska inrikesministern Priti Patel säger att det franska beslagtagandet av den brittiska trålaren är "en besvikelse". Enligt Patel har Storbritannien följt alla sina förpliktelser i enlighet med handelsavtalen.

Den brittiska miljöministern George Eustice har påpekat att trålaren faktiskt hade licens.

Vita klipporna vid Dover.
Bildtext De vita klipporna i Dover.
Bild: Wikimedia Commons / Immanuel Giel

Storbritannien: De franska hoten är "oproportionerliga"

Barrie Deas som representerar den brittiska organisationen för fiskare påpekar att "öga-för-öga-relationen" mellan Storbritannien och Frankrike inte leder någonvart. Han säger till BBC att straffåtgärder och beslagtagande kanske är "normala" men att den franska regeringens hot är "mycket bekymmersamma".

Enligt honom finns det dessutom fler franska fiskebåtar på brittiskt vatten än vad det finns brittiska fiskebåtar på franskt vatten.

Storbritannien anser att de franska hoten är "oproportionerliga" och ett brott mot internationell lag och handelsöverenskommelser.

Fiske i Engelska kanalen

  • Många europeiska fiskare har traditionellt kunnat lita på att att de får fiska i brittiska vatten. Samtidigt har många brittiska företag litat på att de får sälja sin fångst på den europeiska marknaden.

  • Fokus har legat på den mängd franska fiskefartyg som ska få fiska i brittiska vatten i Engelska kanalen och i närheten av de brittiska kanalöarna vid den franska kusten.

  • I enlighet med en överenskommelse med EU måste franska fiskebåtar kunna peka på att fisket i området har en historia för att de ska kunna beviljas licens för fiske i vattnen kring ön Jersey. Här har bestämmelserna nu skärpts ytterligare utan varsel, hävdar Frankrike.