Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäs IF steg inte till fotbollsligan, nytt försök nästa säsong: ”Ingen orsak att ändra på målsättningen”

Från 2021
Två spelare fajtas om bollen.
Bildtext Ryske anfallaren Stanislav Efimov gjorde tio mål och var EIF:s bästa målskytt säsongen 2021. Han fortsätter i laget också säsongen 2022.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Aktiebolaget bakom Ekenäs IF:s representationslag i herrfotbollens division 1 har avancemang till högsta serien, ligan, som mål också säsongen 2022. Finns ingen orsak att ändra på målsättningen, säger bolagets vd Niclas Lindgren.

EIF:s fotbollslag blev rätt långt från sin målsättning att ta steget till ligan. Laget placerade sig femma i sluttabellen. Som bäst pågår evalueringsarbetet där man söker orsakerna till att målet inte uppnåddes.

Niclas Lindgren säger att det inte finns någon orsak att ändra på målsättningen. EIF:s mål nästa säsong är att ta steget upp till högsta serien.

– Jag kan inte förstå varför vi skulle ändra på målsättningen. Solklart och entydigt kvarstår målsättningen, säger Niclas Lindgren.

Porträttbild på Niclas Lindgren.
Bildtext Niclas Lindgren är vd för aktiebolaget bakom EIF:s representationslag i fotboll.
Bild: Bubi Asplund / Yle

– Målsättningen är klar och så bygger vi laget enligt det.

Lindgren är vd för aktiebolaget bakom Ekenäs IF:s representationslag i herrarnas division 1 i fotboll. Han säger att säsongen blev en besvikelse.

– I relation till målsättningen var det här ett misslyckande, säger Lindgren.

Höll inte jämn takt

I en lång serie på 27 matcher och många inblandade människor kan man givetvis inte peka bara på en sak eller en person då man söker orsakerna bakom misslyckandet.

– Tänker man i det stora perspektivet var en orsak att vi inte höll jämn takt hela säsongen. Vi började säsongen bra, sedan kom en svacka, och det dröjde länge att komma ur den, säger Lindgren samtidigt som han påpekar att han inte är någon stor fotbollsexpert.

Lindgren säger sig däremot vara sakkunnig i organisatoriska frågor.

Ekenäs IF:s huvudtränare Guillem Santesmases Benavents
Bildtext Tränaren Guillem Santesmases fick sparken i slutskedet av säsongen.
Bild: Yle / Patric Westerlund

Tränaren Guillem Santesmases blev otvivelaktigt den som fick bära ansvaret för den uteblivna framgången. Med några omgångar kvar att spela sparkades den unga och väldigt populära tränaren.

Då Santesmases sparkades, hade EIF:s chanser att vinna serien redan omintetgjorts. Då fanns inte längre heller realistiska möjligheter att nå en kvalplats.

På frågan hurdana signaler det här ger ut på tränarmarknaden, svarar Niclas Lindgren så här:

– Jag vet inte om vi är unika. Fungerar inte saker och ting så måste man reagera. Det här är normalt i arbetslivet och i föreningsverksamhet, säger han och berättar om hur många mejl han fått där tränare erbjuder sina tjänster.

– Detsamma gäller spelare som vill komma hit för att spela fotboll. Många spelaragenter kontaktar mig då de söker klubb till sina spelare.

Lindgren tror inte det blir svårt att hitta ny tränare och spelare som är villiga att ställa sig bakom den tuffa målsättningen att lyfta EIF till högsta serien.

Oliver Pettersson springer med bollen.
Bildtext Försvarsspelaren Oliver Pettersson fortsätter i EIF säsongen 2022.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Han säger att EIF har ett gott rykte i Fotbollsfinland.

– Vi är en attraktiv klubb som sköter sig bra.

För tillfället har EIF kontrakt med två spelare, nämligen försvarsspelaren Oliver Pettersson och anfallaren/mittfältsspelaren Stanislav Efimov. Representationslaget har ingen tränare.

– Redan den här veckan intervjuar vi tränarkandidater.

Utländsk eller inhemsk tränare?

Trenden där EIF de senaste säsongerna har tränats av en rad spanska tränare kan få en fortsättning, eller så kommer tränaren från hemlandet. Lindgren säger att tränarens nationalitet inte är avgörande.

Detsamma gäller de spelare EIF knyter till laget.

– Under de två senaste säsongerna har det ju varit nästan omöjligt att värva utländska spelare. Nu blir det kanske lättare, men inte heller här är det viktigt vilket pass spelarna har, säger han.

I vissa tidningsartiklar har spekulerats om att sportchefen Peter Haglund skulle lämna sin post.

– Det är förbryllande, för på vårt senaste styrelsemöte sa han (Haglund) ingenting sådant. Han är fortsättningsvis sportchef.

– Budskapet är ändå att han någon gång kommer att stiga åt sidan och nu kunde det vara ett ypperligt tillfälle för någon hugad att jobba med Haglund och sakta köras in i sysslan som sportchef, förklarar Lindgren.

Peter Haglund följer med match på Centrumplan i Ekenäs.
Bildtext Sportchefen Peter Haglund fortsätter på sin post.
Bild: Yle / Marianne Nyman

Ekonomiskt klarade EIF sig hyfsat genom säsongen. De uteblivna publikintäkterna från de tre första matcherna under säsongen var förstås inte bra, men något stort gap i pengakistan blev det ändå inte.

– Alla som var på våra matcher vet att det inte ska se ut så här, säger Lindgren om årets åskådarmängder.

– Vi får tacka vår arbetsgrupp som jobbar med sponsoravtal och partnerskap så att skutan hålls flytande, säger Lindgren och konstaterar att de tre senaste åren ”gått hyfsat” i föreningen.

Lika stor spelarbudget 2022 som 2021

Lindgren säger att spelarbudgeten för säsongen 2022 kommer att vara ungefär lika stor som årets säsong.

– Den var i storleksordningen 150 000-200 000 euro. Med den budgeten får vi ett slagkraftigt lag, slår han fast.

EIF förbereder sig för sin åttonde säsong i herrettan i fotboll.

Diskussion om artikeln