Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svagare resultat för Kone – turbulensen i Kina en "tillfällig störning"

Från 2021
Uppdaterad 28.10.2021 17:51.
Kones fabrik i Hyvinge.
Bildtext Kones fabrik i Hyvinge.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Hiss- och rulltrappstillverkaren Kone presenterar ett något svagare resultat för det tredje kvartalet 2021. Orderingången har fortsatt att öka, men utvecklingen i Kina väcker frågor.

Kones justerade rörelsevinst för perioden juli-september var 326,5 miljoner euro, jämfört med 339,8 miljoner euro under samma period i fjol. Omsättningen steg till omkring 2,6 miljarder euro.

Flera analytiker hade räknat med bättre siffror, men den ökade orderingången överraskade positivt. Orderingången ökade med hela 14,5 procent.

Kones VD Henrik Ehrnrooth konstaterar att stigande material- och transportkostnader och komponentbrist vållar problem också för Kone.

- Vi har designat om våra produkter så att vi kan använda olika slags komponenter i dem och få ner prisnivån. Vi bygger också mera tilläggslösningar på servicesidan, det finns många saker man kan göra för att förbättra situationen, säger Ehrnrooth till Svenska Yle.

Krisande Evergrande påverkar

Ehrnrooth är nöjd med återhämtningen och orderingången också då det gäller Kina, även om aktiviteten på den kinesiska fastighetsmarknaden har bromsat in under sommaren.

Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande var nära kollaps i september. Från att ha varit en tillväxtmotor ses den kinesiska fastighetssektorn allt mer som en risk vilket i sin tur kan påverka många företag i andra länder och hela världsekonomin.

Kina har redan länge varit en viktig marknad för Kone och Evergrande-krisen har fått Kones aktiekurs att sjunka. Efter att resultatrapporten publicerades på torsdag har aktiekursen sjunkit ytterligare.

Porträttbild på Kones vd Henrik Ehrnrooth.
Bildtext Kones vd Henrik Ehrnrooth.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Henrik Ehrnrooth betraktar turbulensen i Kina mer som en tillfällig störning, snarare än någonting mer bestående.

- Vi måste komma ihåg att urbaniseringen i Kina fortsätter. Vi har en stor mängd människor som flyttar in i städerna, framförallt till de tre mega-klusterområden som de har definierat.

Ehrnrooth är övertygad om att Kina erbjuder tillväxtpotential också i framtiden, även om det just nu är svårare att förutse hur marknadsläget utvecklas.

- Under 2022 förväntar vi oss att marknaden är på en bra nivå, men något lägre än i år. Det är klart att det finns mera osäkerhet, men vi tror ändå att efterfrågan kommer att vara ganska bra.