Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Den trakasserade och övergivna ishockeyspelaren i Chicago steg fram: "Stanley Cup var viktigare"

Från 2021
Joel Quenneville
Bildtext Tränaren Joel Quenneville har kritiserats för att ha tigit om fallet.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Den 31-årige Kyle Beach har i en intervju för TSN berättat att han var en av de spelare som utsattes för sexuella övergrepp av Chicago Blackhawks dåvarande videotränare Brad Aldrich. Övergreppen skedde år 2010.

Enligt en färsk rapport som publicerades denna vecka visste ledningen i Chicago Blackhawks om övergreppen, men valde att tiga om saken.

Chicagos mångårige GM Stan Bowman har lämnat sin post efter rapporten. Enligt rapporten visste också den dåvarande chefstränaren Joel Quenneville och vice-GM Kevin Chevaldayoff om övergreppen.

Trots att ledningen kände till saken fick Aldrich fortsätta i laget i flera veckor. Blackhawks vann Stanley Cup den säsongen, och Aldrich firade med det övriga laget.

– Situationen gör mig spyfärdig. Jag berättade om saken och det sades åt mig att informationen nått ledningen. Trots det hände ingenting. Det var som om inget hade hänt. Jag beskylldes för saken. Stanley Cup var viktigare än ett övergrepp. Senare tog jag till sprit och droger, berättade Beach i intervjun.

– Också NHL visste om det, men gjorde ingenting, sade Beach.

Beach reserverades i draftens första omgång år 2008. Han har huvudsakligen spelat i AHL och nådde aldrig en plats i Chicagos NHL-trupp. För närvarande spelar han i den tyska klubben EHC Erfurt.

Joel Quenneville som denna säsong fungerar som Floridas chefstränare valde att inte göra något åt övergreppen med motiveringen att det skulle ha skadat lagets fokusering på Stanley Cup.

Efter Floridas senaste match valde Quenneville att inte möta pressen under matchens presskonferens.

Chicago Blackhawks har i sin tur tackat Kyle Beach för modet att berätta om det som hänt, och säger att det är oförlåtligt att det kunde ske.