Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Veritas nya vd Carl Haglund pendlar till Åbo två-tre dagar i veckan – "Det är viktigt att jag som vd bidrar till bolagets synlighet"

Från 2021
Uppdaterad 29.10.2021 16:25.
Porträttbild på man med grå polokragströja och kort brunt hår tittar in i kameran.
Bildtext Carl Haglund vill öka synligheten för Veritas och kommer att spendera sin tid i Åbo, Helsingfors och på resande fot.
Bild: Ilkka Saastamoinen

– Det är roligt att vara tillbaka i Åbo efter en paus på 20 år, säger Veritas nya vd Carl Haglund, som är bekant med staden från studietiden.

Den tidigare ministern och SFP-ordföranden Haglund valdes till vd för pensionsförsäkringsbolaget Veritas i somras, och genomgår just nu en nio månader lång introduktion till det nya jobbet.

– Min uppgift just nu är att lära känna mina medarbetare, och att sätta mig in i olika formella processer som har att göra med pensionsbehandlingar. Det har varit roligt att träffa de anställda på kontoret och alla är ivriga att sätta igång nu med nya människor i huset.

Introduktionsperioden förlängdes efter ett beslut från Finansinspektionen. Haglund menar att det här är på grund av en skärpt linje från Finansinspektionens sida.

– Det är tydligt att Finansinspektionen ställer hårdare krav än tidigare, och det här är inte det första fallet där detta händer. Den här branschen är ganska specifik, och ifall du kommer utifrån så är det viktigt att alla känner sig bekväma med att personen som har det största ansvaret har de insikter som krävs för arbetet.

Har goda minnen från studietidens Åbo

Nu kommer Haglund att pendla till Åbo två-tre dagar i veckan för att arbeta på Veritas huvudkontor i Kuppis.

– Vi har jättefina nya lokaler i Kuppis. Det är ett modernt och fint kontor som uppfyller dagens krav på hur man jobbar med öppna ytor och större mötesrum, men också små bås där man kan hoppa in och ta ett videosamtal. Kontoret togs i bruk under pandemin så det har inte använts så mycket ännu, men det blir det ändring på nu när vi välkomnar en del av våra anställda tillbaka till arbetsplatsen.

Åbo
Bildtext När Haglund besöker Åbo kommer han att bo i ett kvarter nere vid Åstranden.
Bild: Arash Matin / Yle

Han har också skaffat sig en lägenhet i Åbo, och berättar att han har fina minnen av staden från studietiden.

– Jag har skaffat en liten trevlig lägenhet nere vid ån, och ser fram emot att spendera mer tid här med vänner och bekanta. Under studietiden för 20 år sedan fattade jag ett stort tycke för Åbo som stad, och jag har trivts jättebra här de senaste veckorna.

Vill vara en synlig vd

En del tid kommer också att spenderas på kontoret i Helsingfors tillsammans med Veritas placeringsteam, men Haglund betonar vikten av att träffa så mycket människor som möjligt ute på "fältet".

– Vi har en ambition att höja bolagets profil ytterligare och då är det viktigt att organisationen är synlig i olika sammanhang. Vd:n ska givetvis bidra till den här synligheten.

Mansperson med blårutig kostym och brund kortklippt hår tittar in i kameran.
Bildtext Haglund vill vara en synlig vd, och planerar att befinna sig ute på resande fot åtminstone en dag i veckan för att träffa kunder.
Bild: Ilkka Saastamoinen

Veritas har hand om över 110 000 människors arbetspensionsskydd. Haglund berättar att man särskilt vill locka företag, både små och stora, till Veritas.

Mer tid för familj och vänner efter åren som politiker

Många känner dig som tidigare SFP-ordförande och minister, men vad har du sysslat med sedan utträdet ur politiken?

– Efter att jag slutade i riksdagen så jobbade jag några år med ett stort energiprojekt uppe i Lappland. Vi byggde upp finansieringsplanen för det, men sedan när allting hade fallit på plats så valde man att inte inleda byggandet av den stora anläggningen. Det var en besvikelse såklart, men också en av de mest lärorika tiderna i mitt liv.

Efter projektet i Lappland tog Haglund klivet över till konsultbranschen och började jobba för Accenture, som är ett av världens största konsultbolag med kunder världen över. Därifrån har han samlat viktig erfarenhet som han nu kan dra nytta av i det nya jobbet på Veritas.

– Så det har nog varit näringslivet för hela slanten sedan jag slutade med politiken. Under åren i politiken gick all fritid och alla helger åt till att träffa människor runt om i landet, vilket var givande men samtidigt väldigt slitsamt. Tacksamt nog har jag nu också haft mer tid för familjen och mina vänner.

Artikel uppdaterad 29.10.2021 klockan 16.25. Ett citat om vilka tjänster företaget erbjuder togs bort.

Diskussion om artikeln