Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Trippelvaccinerade Milicas och Petars covidintyg duger inte i Finland: "Portvakten sa att det inte var deras fel att jag är från Serbien"

Från 2021
En kvinna och en man.
Bildtext Milica Gavrilovic och Petar Jockovic kan inte längre följa med sina utbytesvänner på krogen, trots att de är trippelvaccinerade med Pfizer.
Bild: Hedvig Sandell / Yle

Utbytesstudenter i Helsingfors, som kommer från länder utanför EU, har haft problem sedan covidintyget togs i bruk. Trots att de är dubbelvaccinerade är deras intyg inte giltiga i Finland.

– Portvakten ville inte ens se på mitt intyg. Han bara ignorerade mig. Jag kände mig verkligen diskriminerad, maktlös. Jag vet inte vad jag ska göra åt det här, berättar serbiska Milica Gavrilovic om en av de gånger hon inte fått gå in på en nattklubb, sedan covidintyget togs i bruk i Finland.

Hennes vän, Petar Jockovic, som också är från Serbien, har stött på liknande bekymmer.

– En av vakterna sa att de är ledsna, men att det inte är deras fel att jag är från Serbien. Det sårade mig väldigt mycket. Jag var den enda personen bland mina vänner som inte kom in på nattklubben, bara för att mitt covidintyg inte är giltigt här, trots att jag är vaccinerad.

Både Petar Jockovic och Milica Gavrilovic har fått tre vaccindoser Pfizer, två av dem i Serbien och den tredje i Finland. Pfizer-vaccinet är giltigt i EU. Ändå kräver restauranger och barer i Helsingfors ett covidintyg med en EU-stämpel.

– Just nu vet vi inte vad vi ska göra åt situationen. Vi är inte skyldiga för att vara födda i Serbien, säger Gavrilovic.

Hon och Jockovic är heller långt ifrån alla som drabbas.

– Vi har vänner här från till exempel Storbritannien, USA och Asien. De har också problem, säger Gavrilovic.

Luckor i informationen

Gavrilovic och Jockovic har kontaktat både Serbiens ambassad i Finland och THL om covidintygen, men inte fått några förklarliga svar.

– Folk är inte bekanta med situationen, säger Jockovic.

Han och Gavrilovic har också svårt att hitta information om det hela.

– Vi har letat överallt men inte sett att till exempel några medier skulle ha uppmärksammat det här, säger de.

Nu är Petar Jockovic och Milica Gavrilovic rädda för att det ogiltiga covidintyget ska förstöra resten av deras tid som utbytesstudenter.

– Det här påverkar oss enormt. Jag tycker det går emot lagen, det bryter mot vår rörelsefrihet, säger Jockovic.

– Och vad kommer hända om situationen sprider sig? Om vi inte får gå till biblioteket, universitetets kafé eller fakulteten? Vi vet inte vad som kommer hända härnäst, säger Gavrilovic.

Invånare från länder utanför EU måste vänta på separata avtal

Enligt Social- och hälsovårdsministeriets överläkare, Paula Tiittala, finns det just nu inte så mycket personer från länder utanför EU kan göra.

– Alla som rör sig i Finland behöver ha EU:s covidintyg på dom ställen där ett intyg krävs, säger hon.

Däremot har EU börjat förhandla om separata avtal med länder utanför unionen. Det vill säga avtal som ger landets invånare rätt till ett EU-giltigt covidintyg.

– Inget avtal är till exempel ännu slutet med Serbien. Vi vet inte hur EU:s förhandlingar framskrider med enskilda länder, säger Tiittala.

Om och när ett sådant här avtal sluts, med till exempel Serbien, kan serber komma in på platser i Finland som kräver ett covidintyg.

Om personerna i fråga inte har finskt personnummer, vilket utbytesstudenter i regel inte har, måste de kontakta den kommunala hälsovården i Finland för att få ett EU-giltigt covidintyg.

Så länge avtal inte slutits med icke EU-invånares hemländer, måste invånarna låta testa sig – eller insjukna i covid-19 i Finland – för att få ett covidintyg som är giltigt här.

Det här förstås om de redan har fått sina vaccindoser.

– Annars är det fritt fram för utländska invånare att låta vaccinera sig i Finland, säger Tittala.

Utbytesstudenter från länder utanför EU kan inte använda sina covidintyg - trots att de är dubbelvaccinerade

2:09

Diskussion om artikeln