Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Konstant hemlängtan pinar tidigare världscupdrottningen: "Jag passar egentligen inte som en längdåkare"

Heidi Weng tar av sig stavarna.
Bildtext Heidi Weng.

Att vara skidåkare på världsnivå och ogilla resande är ingen rolig kombination. Det intygar norska skidstjärnan Heidi Weng – vars hemlängtan kvarstått trots både psykolog- och andningshjälp.

Heidi Weng har tillhört världseliten i längdskidåkning länge och har bland annat vunnit flera mästerskapsmedaljer och tagit hem världscupen två gånger om.

Att vara skidåkare på Wengs nivå betyder att livet fylls av mycket resande. Från tävling till tävling på vintern, och därtill olika träningsläger för att slipa formen.

Detta är ett problem för norskan. För NRK berättar hon att hon under hela karriären kämpat med rejäl hemlängtan.

– Det är – och har alltid varit – min största utmaning, trots att jag nu är 30 år gammal och inte ung och lovande längre. Att vara borta hemifrån är ett problem som jag alltid haft, erkänner Weng.

"Har inte blivit bättre"

Längdstjärnan förklarar problematiken med att hon är hemmakär, gillar sina rutiner och att ha sina stöttepelare nära, samt att hon ogillar överraskningar och oväntade händelser.

Weng säger sig ha valt bort många höghöjdsdagar under åren. Den här vintern ser ändå ut att bli särskilt restyngd. Efter Tour de Ski bär det av till ett höghöjdsläger för att optimera formen inför OS i Kina som ordnas på 1 800 meters höjd.

Hon säger sig ha fått hjälp av psykolog och haft nytta av andningsövningar. Weng är också ljudkänslig och använder därför öronproppar. Men problemen kvarstår.

– Jag försöker att anpassa mig, men det har inte blivit bättre. Så jag är egentligen inte lämpad att vara en längdåkare och vara borta mycket.