Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Kina presenterade ny klimatplan – innehåller inga betydande utsläppsminskningar

Från 2021
Trafikstockning i Beijing.
Bildtext Kina är det land i världen som släpper ut mest växthusgaser.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kina presenterade på torsdagen sina uppdaterade klimatmål till FN inför klimattoppmötet i Glasgow. Planen innehåller inga stora nya mål för att minska på koldioxidutsläppen.

Kinas president Xi Jinping har redan tidigare meddelat att Kinas mål är att bli koldioxidneutralt före år 2060 och att utsläppen ska ha nått sin högsta topp år 2030.

I den uppdaterade nationella klimatplanen, som alla länder enligt Parisavtalet måste lämna in inför FN:s klimattoppmöte i Glasgow, bekräftar Kina de här målen.
Enligt planen ska utsläppens andel av bnp minska med 65 procent. Icke-fossila källor kommer att stå för 25 procent av all energiproduktion i landet före 2030, vilken är en ökning på fem procentenheter jämfört med tidigare planer.
Kina planerar också öka beskogning till 2030 med sex miljarder kubikmeter jämfört med 2005 och öka effekten av vind- och solenergi till 1,2 miljarder kilowatt till 2030. 

"En missad chans"

FN:s klimatchef Patricia Espinosa säger att Kinas mål att bli klimatneutralt före 2060 är en mycket positiv utveckling, men hon efterlyser konkreta planer på hur det här målet ska uppnås.

– Det vi gör med flera länder är att säga: Det här är mycket bra, men nu vi behöver tydliga planer, sa Espinosa på en pressträff på torsdagen. 

En del experter hade hoppats på vassare mål. Li Shuo vid Greenpeace i Kina skriver på Twitter att landets planer kastar en skugga på den globala klimatkampen och är en missad chans. 

– Beijing måste komma med kraftigare planer för att säkra att utsläppen når sin topp innan 2025, skriver Li Shuo. 

Källor: Reuters, AFP