Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Den här veckan når Sibbo och Borgå en vaccinationsgrad på 80 procent, Lovisa kommer efter: "Om vi skulle få de unga vuxna infångade så skulle det vara underbart"

Från 2021
Coronavaccinering
Bildtext Många östnylänningar har tagit två vaccindoser.
Bild: Antti Karhunen / Yle

Snart har 80 procent av Borgå- och Sibboborna över tolv år fått två coronavaccindoser. Lovisa och Lappträsk ligger lite över, respektive lite under 70 procent.

På onsdagseftermiddagen hade 87 procent av alla tolv år fyllda Sibbobor fått första dosen medan 79,7 procent hade fått två doser coronavaccin.

– Vi tror att vi kommer att nå 80 procent inom den här veckan, säger Leena Kokko som är direktör för social- och hälsovårdsväsendet i Sibbo.

Samma förhoppning finns också hos Borgås social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen. I Borgå har hela 79,9 procent av alla över tolv år fått båda doserna. Den första dosen har 86,8 procent fått.

– Det betyder att vi snart är över den här 80 procentgränsen som man har diskuterat, men vi måste komma ihåg att det är lite olika situation för olika åldersgrupper, säger Silvennoinen.

När vi talas vid har Sibbos social- och hälsovårdsdirektör Leena Kokko inte tillgång till statistik skilt för alla åldersgrupper. Tidigare var vaccineringsgraden lägst bland unga vuxna, vilka man försökte nå till exempel genom walk in-tillfällen och pop up-vaccinationer på större företag och i andra stadiets skolor.

– Då fick vi ju lockat yngre människor med. Nu när coronapasset kom så märkte vissa att ”okej nu behöver jag det där passet” så då har man också aktiverat sig, säger Kokko.

ingången vid sibbo social- och hälsostation
Bildtext Walk in-vaccinationer ges varje lördag mellan klockan 12 och 14 på social- och hälsovårdsstationen i Nickby i Sibbo.
Bild: Yle/Stefan Härus

Ann-Sofie Silvennoinen tipsar om att Borgå ordnar walk in-vaccinationstillfällen på lördagen och nästa vecka. Då kan man vaccinera sig utan tidsbeställning.

– Vi skulle gärna önska att de mellan 20 och 35 år gamla skulle försöka ta sig tid och komma för att vaccineras, säger Silvennoinen.

Lite mindre än 80 procent av Borgåborna inom åldersgruppen har fått den första dosen medan mellan 60 och 70 procent fått två vaccindoser.

Silvennoinen berättar att staden försöker nå unga vuxna till exempel genom att informera via sociala medier. Walk in-vaccinationerna ska också göra tröskeln lägre för att komma och stickas.

Borgåborna mellan 12 och 15 är gruppen som man sist började vaccinera. Av dem har över hälften hunnit få två doser.

Aktiva Borgåbor, mindre aktiva Lappträskbor

Silvennoinen vill tacka Borgåborna som aktivt vaccinerat sig.

– Vi har en procent som är högre än landets i medeltal. Borgåborna har varit duktiga på att söka sig till vaccinering, säger Silvennoinen.

Lovisa kommer lite på efterkälken. På onsdagseftermiddagen hade 77,2 procent av Lovisaborna över tolv fått en dos coronavaccin medan 71,1 procent hade fått två.

– Nationellt sett är vi lite efter. Jag vet inte varför intresset för att vaccinera sig har gått neråt, men det gjorde det ju i hela landet samtidigt, säger Senja Kangas som är serviceansvarig vid läkar- och vårdarmottagningen i Lovisa.

– Vi försöker föra kampanj för att folk skulle vaccinera sig, fortsätter Kangas.

Borgåborna har varit duktiga på att söka sig till vaccinering

― social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen

Också i Lovisa har man ordnat walk in-tillfällen, även kvällstid. Liksom i de andra kommunerna är vaccineringsgraden lägst bland unga vuxna, i Lovisa specifikt de mellan 20 och 40 år.

– Om vi skulle få de här unga vuxna infångade på något sätt så skulle det vara ganska underbart, säger Kangas.

I Lappträsk, som delar hälsovård med Lovisa, är vaccineringsgraden ännu lägre. Där har 74,9 procent av de tolv år fyllda invånarna fått en spruta och 67,2 procent fått två.

– Där är det på helt samma sätt som i Lovisa, från 45 år uppåt är vaccineringsgraden över 80 procent, säger Kangas.

Hon berättar att man tillsammans med de andra kommunerna inom HUS försökt fundera ut hur de unga kan nås.

– Man skulle tro att människor vaknar då de läser i media om att tre fjärdedelar av coronapatienterna på sjukhus är ovaccinerade. Goda tips tas emot, säger Kangas.

Den 8 november påbörjas influensavaccinationerna. Kangas berättar att man samtidigt erbjuder coronavaccinationen till dem som är utan.

De östnyländska kommunerna har börjat dela ut den tredje vaccindosen. Först i tur är personer med försvagat immunförsvar, äldre och hälsovårdspersonal.

Osäkert hur restriktionerna påverkas

Enligt regeringens coronastrategi kan de riksomfattande restriktionerna slopas helt då minst 80 procent av alla 12 år fyllda fått eller haft möjlighet att få två vaccindoser. Lokala restriktioner kan ändå tas i bruk vid behov.

Hur vaccineringsgraden inverkar på kommunernas restriktioner är ännu oklart.

– Det är för tidigt att säga, vi behöver se hur läget utvecklar sig. Men nog rekommenderar vi varmt att man använder munskydd och tar hand om handhygienen, konstaterar Ann-Sofie Silvennoinen.

Blodprovsrör på koronahälsostation.
Bildtext Borgåborna har testat sig aktivt. Arkivbild.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Coronaläget i Borgå har blivit sämre. Förra veckan testade 41 personer positivt. Fram till onsdagseftermiddagen hade 12 nya fall upptäckts den här veckan.

– Vi är glada över att man aktivt gått på test, säger Silvennoinen.

Hon har inte exakt statistik på vilka åldersgrupper som oftast insjuknar.

– Nog ser vi ju att det är mer bland de yngre för tillfället, säger Silvennoinen.

Enligt Leena Kokko har man i Sibbo överlag ganska få restriktioner i bruk just nu, och hon påpekar att man förstås vill vaccinera en så stor andel av befolkningen som möjligt. Arbetet är ingalunda klart fast man når den ”magiska gränsen” på 80 procent.

– Vi har ju haft bättre veckor. Höstlovsveckan hade vi 13 positiva och veckan innan 15 positiva. Lite har det ju ökat, men nu ser det ut att åter ha lugnat ner sig lite, säger Kokko.

Hon berättar att man brukar gå igenom statistiken i början av varje vecka.

Ovaccinerade behöver oftare sjukhusvård

I Lovisa har coronafallen ökat, främst bland ovaccinerade personer yngre än 45. Det är samma åldersgrupp som vaccinerat sig minst.

– Vi har sett att de som vaccinerats och ändå insjuknat har mildare symtom. Några personer har behövt sjukhusvård och de har varit ovaccinerade, säger Kangas.

Pandemigruppen följer med läget.

– Vi får se vilka beslut som görs om inte vaccinationstäckningen ökar, säger Senja Kangas.

Å andra sidan är det svårt att säga hur en vaccineringsgrad på 80 procent påverkar restriktionerna. Det beror på hur många som fortfarande insjuknar.

Fram till onsdagseftermiddagen hade sju nya coronafall upptäckts i Lovisa. Veckan innan var det nio fall.

– Nog visste vi ju att vi får börja jobba hårdare då restriktionerna luckrades upp, säger Kangas.

Diskussion om artikeln