Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Teologen Hilkka Olkinuora: “Jag har begravt människor som tagit döden i egna händer”

Från 2021
Uppdaterad 01.11.2021 06:03.
En kvinna med glasögon och grått hår sitter i en vit fåtölj med händerna knäppta i knäet.
Bildtext Hilkka Olkinuora delar med sig sin syn på eutanasi i programmet En Önskan. Hon har sett många sätt att möta döden under sina verksamma år som präst.
Bild: Dan Gustafsson

Eutanasi är ett laddat ämne som väcker många känslor, säger prästen Hilkka Olkinuora i programmet En önskan. Hon har själv begravt människor som inte fått tillräckligt med smärtlindring och som därför tagit döden i sina egna händer. Nu berättar hon om sin syn på eutanasi.

– Eutanasi, eller den goda varsamma döden, är ett knepigt ämne som väcker starka känslor, säger Hilkka Olkinuora i programmet En önskan.

Hilkka Olkinuora gästar programmet En Önskan där hon berättar om hur det har varit att ha en storfamilj, familjens seglingsäventyr när barnen var små och om sin karriär som journalist och präst. - Spela upp på Arenan

Hon har varit försiktig i att komma ut med sina tankar kring eutanasi i egenskap av präst. Men metaforiskt förklarar hon sin ståndpunkt så här:

– Döden kan komma helt oväntat eller så kan det vara sista punkten efter en lång och plågsam process. Jag tycker att livet är en gåva av Gud - och gåvor kan man ge tillbaka.

Synen på dödshjälp förändras om man sett en anhöriga lida

Hilkka tror att synen på eutanasi skiljer sig bland dem som har sett en anhörig lida och dem som inte har.

– De som inte har sett någon lida köper argumentet om att en bra palliativ vård räcker och att det således inte finns behov av aktiv dödshjälp.

Men det här stämmer inte tycker Hilkka.

– För det första får man inte adekvat vård överallt. För det andra, det finns människor vars smärta är så stor att det inte går att lindra med medicin.

För Hilkka handlar eutanasi om att man visar respekt för den som man älskar.

Finländare talar öppet om eutanasi

En kvinnlig präst tänder stearinljus som står på ett vitt bord med rödfärgade blommor i en vas.
Bildtext Hilkka Olkinuora har arbetat som präst i många år. Hon prästvigdes år 1995 i Tammerfors.
Bild: Privat

Religion och yrkesetik spelar stor roll i fråga om eutanasi. 

– En enkätundersökning visar att många läkare kan tänka sig att assistera eller närvara under dödshjälp. 

Medan präster är mer konservativa i frågan.

– Av präster är typ hälften emot dödshjälp. Men ändå så skulle väldigt många kunna tänka sig att ta emot dödshjälp för sin egen del. Det här är ingen lätt fråga, och det behöver det inte heller vara.

Hilkka tycker ändå att finländare pratar ganska öppet om eutanasi.

– Det var ca 50 000 människor som i ett ögonblick undertecknade medborgarinitiativet för eutanasi och det var 50 000 människor som i ett ögonblick skrev under adressen för Terhohemmet, som ger vård i livets slutskede.

– Finländare är ingalunda rädda för att ta ställning i de här frågorna. 

“En del äldre har under åren samlat ett dödsapotek åt sig”

En kvinna med glasögon och grått hår för en pensel mot en bricka med målfärg. I bakgrunden syns en suddig tavla och en halvfärdig målning.
Bildtext Hilkka Olkinuora drömmer om att få vara nyfiken resten av sitt liv och finns till för sina nära och kära, berättar hon i programmet En önskan.
Bild: Dan Gustafsson, Parad Media

– Försäkringsbolagen vet att det finns ett mörkertal kring självmord och det värsta är nog när olyckliga människor engagerar t.ex. en alldeles oskyldig långtradarförare i det här, säger Hilkka och syftar på trafikolyckor.

Hilkka har själv begravt människor som inte fått tillräckligt med smärtlindring. De här personerna har tagit döden i sina egna händer på ett eller annat sätt. 

– Vi kunde alla kolla i farmors och farfars nattduksbordlådor, för en del äldre har under åren samlat ett “dödsapotek” och deras största fasa är att de vaknar en dag utan att vara kapabla att ta tabletterna.

Prästen Hilkka Olkinuora är gäst i En önskan på söndagen 31.10 kl. 19 på Yle Fem och programmet sänds i repris på Yle TV1 torsdagen 4.11 kl. 20.00. Du hittar också programmet på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan